Ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύουν συγκεκριμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε γονιμοποιημένα ωάρια πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα της γυναίκας. Σε αυτές τις ανωμαλίες οφείλεται περίπου το 70% των εξωσωματικών που οδηγούν σε αποτυχημένη κύηση και, κατά συνέπεια, αν αυτό το εύρημα καθιερωθεί ως εξέταση, οι γυναίκες θα αποφεύγουν τις κυήσεις που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι ειδικοί θα μπορούν, δηλαδή, να αποκλείουν τα έμβρυα με πρόβλημα και θα περιορίζονται στην εμφύτευση εκείνων που έχουν αυξημένες πιθανότητες για ολοκληρωμένη κύηση.

Οι Βρετανοί εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα διπλασιαστούν έως και τριπλασιαστούν οι πιθανότητες για επιτυχημένη εξωσωματική και έτσι οι γυναίκες δεν θα υφίστανται την ταλαιπωρία να τους εμφυτεύεται ένα έμβρυο το οποίο δυστυχώς είναι καταδικασμένο λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών να μην ολοκληρώσει την εμβρυϊκή ζωή του επιτυχώς.

Οι πειραματικές εφαρμογές της νέας τεχνικής διεξάγονται σε κέντρο γονιμότητας του Μάντσεστερ. Με βάση αυτήν, ήδη ετοιμάζονται να γεννήσουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων το Δεκέμβριο- 3 Βρετανίδες ηλικίας 37-39 ετών.

Το τεστ επιτρέπει την ανίχνευση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών χωρίς να προκαλεί καμία βλάβη στο έμβρυο.