Αν και οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι «ένα αδελφάκι» θα προσφέρει χαρά στο παιδί τους, συντροφιά στα παιχνίδια και μακροπρόθεσμα στήριγμα για τις δυσκολίες της ζωής, έρευνα δείχνει ότι αυτό αποτελεί μάλλον μύθο και ότι στην πραγματικότητα τα μοναχοπαίδια είναι ευτυχέστερα από τα παιδιά που έχουν αδέλφια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος είναι ότι το μοναχοπαίδι δεν χρειάζεται να δίνει καθημερινές μάχες για να διεκδικεί τα πρωτεία στην προσοχή των γονιών, αλλά ούτε και αντιμετωπίζει τις ενοχλητικές συμπεριφορές της αδελφής ή του αδελφού του -το 54% των παιδιών στην έρευνα δηλώνει δυστυχισμένο επειδή το δέρνει ο αδελφός ή η αδελφή του. Επίσης, πολλά παιδιά δηλώνουν δυστυχισμένα επειδή ο αδελφός ή η αδελφή τα βρίζει καθημερινά –πρόβλημα που δηλώνεται από το 29,5% των παιδιών. Τέλος, άλλη συχνή πηγή δυστυχίας των παιδιών (το δηλώνουν σε ποσοστό 17%), είναι ότι τα αδέλφια τους «κλέβουν» δικά τους πράγματα ή τους τα αρπάζουν και τα χρησιμοποιούν ή «βάζουν τους γονείς στη μέση» για να τα διεκδικήσουν πιεστικά

Η έρευνα που αποκαλύπτει τα προβλήματα των αδελφών μελέτησε περίπου 40.000 βρετανικά νοικοκυριά και θα δημοσιευτεί σε λίγες ημέρες στην επιθεώρηση της επιτροπής «Economic and Social Research Council» της Βρετανίας. Ερωτήθηκαν σχετικά με το θέμα, επίσης, «με αναλυτικό και διόλου επιφανειακό ερωτηματολόγιο» όπως δηλώνουν οι ερευνητές, περίπου 2.500 παιδιά και έφηβοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερα αδέλφια έχει ένα παιδί, τόσο λιγότερο ικανοποιημένο δηλώνει από τη ζωή του και πιο ευτυχισμένα ή πολύ ικανοποιημένα σε υψηλό ποσοστό δηλώνουν κυρίως τα μοναχοπαίδια.