Οι γυναίκες που σταδιοδρομούν σε απαιτητικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με εκείνες που εργάζονται σε πιο χαλαρά επαγγέλματα ή που ναι μεν απασχολούνται σε ανταγωνιστικούς χώρους, αλλά δεν έχουν υπεύθυνη θέση.

Σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι η προσπάθεια της γυναίκας να φτάσει διοικητικά ψηλά διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως υπέρτασης, εγκεφαλικού και εμφράγματος. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες που «δουλεύουν σκληρά και που παράλληλα δεν έχουν περιθώρια να λειτουργήσουν δημιουργικά στον τομέα τους». Αυτή η ομάδα γυναικών, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν χαλαρή εργασία, αντιμετωπίζουν:

*88% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

*43% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν επέμβαση στην καρδιά.

Το πόρισμα της έρευνας βγήκε μετά την εξέταση ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από 17.400 Αμερικανίδες, ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίες απάντησαν για τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, το στρες της, τα περιθώρια δημιουργικότητας στο χώρο εργασίας και την ανασφάλεια του ίδιου χώρου. Συνιστούν στις γυναίκες που κινδυνεύουν λόγω του στρες να αθλούνται οπωσδήποτε 30-60 λεπτά την ημέρα, να προσπαθούν «να μη φέρνουν τη δουλειά στο σπίτι» και να έχουν ένα δίκτυο φίλων και συγγενών κοντά τους για να μειώνουν τον αντίκτυπο του στρες μέσω του κοινωνικού ιστού και της συναισθηματικής επαφής που αυτός μπορεί να φέρει στη στρεσαρισμένη ζωή τους.