Πολλοί υπερτασικοί δεν μπορούν να ελέγξουν την υψηλή πίεσή τους παρά το συνδυασμό σκευασμάτων που τους χορηγούν οι γιατροί, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από εμφράγματα ή εγκεφαλικά. Ειδικά για αυτούς, διερευνάται εδώ και καιρό μια πειραματική επέμβαση, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet».

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επέλεξαν 52 ασθενείς που η υπέρτασή τους ήταν ανεξέλεγκτη και που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα σκεύασμα. Σε αυτούς έκαναν μια πρωτοποριακή επέμβαση (διάρκειας μίας ώρας) στα αγγεία των νεφρών, τα οποία κατά κάποιον τρόπο αδρανοποίησαν ώστε να μη στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα να ανεβάσει την πίεση του αίματος. Στόχος τους ήταν να μειώσουν από 18 σε 13 την πίεση των υπερτασικών και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, το πέτυχαν σε σημαντικό ποσοστό – κατά μέσο όρο «έριξαν» την πίεση στο 14,5, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν διαρκώς υπέρταση. Το θετικό αποτέλεσμα διήρκεσε πάνω από 6 μήνες.

Η τεχνική αυτή, αν κριθεί αρκετά ασφαλής και αποτελεσματική, θα βοηθήσει περίπου το 15% των υπερτασικών – τόσο είναι το ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να κατεβάσουν την πίεσή τους παρά τα φάρμακα που παίρνουν. Μακροπρόθεσμα, όμως, ερευνάται να χρησιμεύσει και σε όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή από χρόνιες νόσους των νεφρών ή παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη (κάτι που οδηγεί στην εκδήλωση διαβήτη).