Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας για ένα νέο σκεύασμα (προς το παρόν πειραματικό) που ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη (την HDL) και παράλληλα μειώνει την «κακή» (την LDL).

Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου της ιατρικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine» και αναφέρει ότι το σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο σε 5 χρόνια – εφόσον εν τω μεταξύ ολοκληρωθούν οι έρευνες και αποδειχτεί αποτελεσματικό και ασφαλές σε μεγάλο αριθμό ασθενών.

Παρόμοιο σκεύασμα που ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη και μειώνει ταυτόχρονα την «κακή» έχει επαναχορηγηθεί πειραματικά, αλλά δυστυχώς, ενώ αρχικά τα αποτελέσματα ήταν αισιόδοξα, στην πορεία φάνηκε ότι αύξανε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων – δηλαδή δεν ήταν ασφαλές. Τώρα, οι ειδικοί ελπίζουν ότι βρήκαν τι «έφταιγε» σε εκείνο το πειραματικό χάπι και το διόρθωσαν, οπότε προσδοκούν το νέο σκεύασμα να βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερίνης χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Μέχρι στιγμής, το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε 1.623 ασθενείς, αλλά μόνο για ενάμιση χρόνο, οπότε οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ότι στερείται παρενεργειών – θέλουν να παρακολουθήσουν τη δράση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το παρεμφερές φάρμακο που απέτυχε επειδή προκαλούσε πολλά καρδιαγγειακά επεισόδια, ανέβαζε και την πίεση, ενώ το νέο σκεύασμα δεν φαίνεται να προκαλεί υπερτασικές κρίσεις. Αυτά όσον αφορά την ασφάλεια χορήγησης μέχρι στιγμής. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα σε εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε, το σκεύασμα μείωσε την «κακή» χοληστερίνη τους κατά μέσο όρο κατά 40% και αύξησε την «καλή», σχεδόν κατά 100%.