Όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήμασταν λεπτότεροι αν τρώγαμε προσεκτικά και ασκούμασταν λίγο παραπάνω. Τώρα, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα ενοχοποιούν για τα κιλά μας και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνέκριναν, μάλιστα, όχι το βάρος ανθρώπων που μετρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οικόσιτων ζώων, πειραματόζωων και ζώων που τρέφονται στις πόλεις. Διαπίστωσαν ότι τόσο τα ζώα που έχουμε στα σπίτια μας όσο και τα πειραματόζωα που έχουν στα εργαστήρια οι ειδικοί για τις έρευνές τους, αλλά και κάποια είδη που ζουν ελεύθερα στα αστικά κέντρα, έχουν επίσης παχύνει τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μερικές περιπτώσεις, ήταν φανερό -είπαν οι ερευνητές από την Αλαμπάμα- ότι για το περιττό πάχος των ζώων έφταιγε η υψηλής θερμιδικής αξίας διατροφή τους και η σχετική έλλειψη κινητικότητας. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν ίσχυε και έμεινε μετέωρο το ερώτημα «για ποιο λόγο, όσα ζώα συμβιώνουν ή πλησιάζουν ανθρώπους, παχαίνουν όπως οι άνθρωποι;».
Οι ερευνητές από την Αλαμπάμα προτείνουν μια σειρά από ερμηνείες, χωρίς όμως να δηλώνουν βέβαιοι για αυτές και τονίζουν ότι πρόκειται για εικασίες. Λένε, πάντως, ότι ανάμεσα στα πιθανά αίτια που παχαίνουν άνθρωποι και ζώα (πέρα από το φαγητό ή τη λιγότερη κινητικότητα) είναι και:
*Κάποιοι ιοί που αυξάνουν την αποθήκευση του λίπους (π.χ. ο αδενοϊός AD36).
*Ο διαρκής φωτισμός με ελάχιστες ώρες σκοταδιού τη νύχτα, ο οποίος διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι και έτσι έμμεσα το μεταβολισμό.
*Κάποιες περιβαλλοντικές τοξίνες που επηρεάζουν αρνητικά το ορμονικό σύστημα, οι οποίες παρεισδύουν στη διατροφή ανθρώπων και ζώων μέσα από το νερό που πίνουμε, διαταράσσοντας έτσι και το μεταβολισμό.
Φταίει και το φως για τα κιλά μας
Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν μας παχαίνει μόνο το φαγητό και η καθιστική ζωή, αλλά πιθανόν και οι ιώσεις και η… ΔΕΗ.