Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Hull στη Μ. Βρετανία διαπιστώνουν ότι η «σοκολάτα υγείας» (η «μαύρη») είναι πλούσια σε ουσίες που ανακουφίζουν από την κούραση. Οι ειδικοί, μάλιστα, διερεύνησαν μια μορφή εξουθενωτικής κούρασης, εκείνη που βιώνουν όσοι πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Χορήγησαν στους πάσχοντες επί 2 μήνες ένα είδος «σοκολάτας υγείας», ώστε να δουν την επίδρασή της στην υγεία τους και μετά διέκοψαν τη χορήγηση. Όλο αυτό το διάστημα οι μετέχοντες στο πείραμα κατανάλωναν 15 γρ. σοκολάτα την ημέρα. Λίγο αργότερα, οι ειδικοί άρχισαν να ξαναδίνουν στους ασθενείς κάτι που έμοιαζε με σοκολάτα, αλλά αυτή τη φορά επρόκειτο για μη δραστικό τρόφιμο που απλώς περιείχε καφέ χρωστική και τεχνητή γεύση σοκολάτας – οι ασθενείς, πάντως, είχαν την ψευδαίσθηση ότι έτρωγαν σοκολάτα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα των ασθενών όσο διάστημα έτρωγαν την αληθινή σοκολάτα και σχεδόν καμία βελτίωση στη δεύτερη φάση του πειράματος, όταν, δηλαδή, νόμιζαν ότι έτρωγαν σοκολάτα, αλλά κατανάλωναν αδρανές τρόφιμο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Steve Atkin, σχολίασε ότι «το εύρημα είναι σημαντικό, αλλά επειδή δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός συμμετοχών, καλό θα ήταν να γίνει ευρύτερη μελέτη, ώστε η σοκολάτα να δοκιμαστεί σε εκατοντάδες ασθενείς με το συγκεκριμένο σύνδρομο». Και προσέθεσε:

«Αν πράγματι τους βοηθά η σοκολάτα, τότε αυτό θα είναι σπουδαίο, γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πόσο εξαντλημένοι και αβοήθητοι αισθάνονται όσοι πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Είναι άνθρωποι που κυριολεκτικά δυσκολεύονται να μετακινηθούν από το κρεβάτι στον καναπέ και βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται».