Οι γυναίκες που νεότερες απέβαλαν περισσότερες από 3 φορές, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη μέση ηλικία, αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Οι ερευνητές εξέτασαν και το ενδεχόμενο να έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες για τη γυναικεία καρδιά και η άμβλωση, αλλά δεν διαπιστώθηκε σχέση – ο πρόωρος τερματισμός της κύησης από επιλογή της γυναίκας, δηλαδή, δεν επηρεάζει την καρδιά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ίδια αίτια που δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση της κύησης και προκαλούν αποβολές (ορμονικά, στρες και άλλα), πιθανόν να επηρεάζουν δυσμενώς, μακροπρόθεσμα, και την καρδιά της γυναίκας.

Μια εικασία των ερευνητών είναι ότι παίζει ρόλο η κατάσταση των αγγείων της γυναίκας. Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Heart», αναφέρουν ότι «όταν τα αγγεία για κάποιους λόγους παρουσιάζουν βλάβες και δυσλειτουργίες, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την καρδιά, αλλά άμεσα, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επηρεάζουν και την τροφοδοσία του πλακούντα. Έτσι, κάποια προβλήματα που δεν προκαλούν άλλα έντονα συμπτώματα και δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμα στο γυναικείο κυκλοφορικό σύστημα, εμποδίζουν τη σωστή τροφοδοσία του πλακούντα και οδηγούν σε συχνές αποβολές. Οι περισσότερες από αυτές τις αποβολές μένουν ανεξήγητες. Ακόμα κι αν δεν ευσταθεί αυτή η ερμηνεία, πάντως, οι γυναίκες που είχαν πάνω από 3 αποβολές στη ζωή τους πρέπει να κάνουν συχνότερο έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας και του αγγειακού τους συστήματος, αφού φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιολογικά προβλήματα».