Η Αρίθα Φράνκλιν ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναυλίες της επειδή παρουσίασε καρκίνο στο πάγκρεας. Η 68χρονη τραγουδίστρια ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας εκκλησιαστική μουσική, αλλά γρήγορα κυριάρχησε στο χώρο της σόουλ, όπου μεσουράνησε από το 1965 έως το 1980 με διεθνείς επιτυχίες, όπως το «Respect», το «Think» και το «Chain of Fools».

Εκπρόσωποί της είπαν ότι η ίδια ελπίζει για το καλύτερο και ζήτησε να εκδοθεί ένα λιγόλογο σχόλιο, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλα είναι στα χέρια του Θεού. Έχω καλούς γιατρούς και νοσοκόμους, που το έργο τους ενισχύθηκε από τις προσευχές όλων σας για εμένα». Από την ίδια μορφή κακοήθειας πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι, ύστερα από μάχη ενός έτους.

Η Αρίθα Φράνκλιν επηρέασε και μεταγενέστερους αστέρες της μουσικής, όπως την Μαράια Κάρεϊ και τη Γούιτνεϊ Χιούστον. Η μητέρα της Χιούστον, μάλιστα, τραγουδούσε στα νιάτα της μαζί με την Αρίθα Φράνκλιν.

Η τελευταία πολύ γνωστή εμφάνιση της «βασίλισσας της σόουλ» ήταν τον Ιανουάριο του 2009, όταν τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.