Ανακάλυψη μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας δίνει ελπίδες για αποτελεσματικά σκευάσματα που θα καταπολεμούν «δύσκολες παθήσεις», όπως η νόσοςΑλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, ο αυτισμός και η επιληψία.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια σειρά από πρωτεΐνες του οργανισμού μας παίζουν κεντρικό ρόλο σε πολλές παθήσεις του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων και οι προαναφερόμενες. Διαπιστώνοντας ότι αυτές οι εγκεφαλικές πρωτεΐνες αποτελούν κοινό στοιχεία νόσων που ταλαιπωρούν παιδιά αλλά και ηλικιωμένους, αναζητούν τώρα τρόπο να τις επηρεάσουν φαρμακευτικά.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτές τις πρωτεΐνες μελετώντας τις συνάψεις του εγκεφάλου σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε νευροχειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλό τους. Μπόρεσαν να απομονώσουν 1.461 πρωτεΐνες που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις συνάψεις και που η καθεμία από αυτές συνδεόταν με διαφορετικό γονίδιο.

Οι πρωτεΐνες διαπιστώθηκε ότι αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους και τρόπον τινά συνεργάζονταν για τη λειτουργία ενός μηχανισμού που λέγεται «μετασυναπτική πυκνότητα». Η πυκνότητα αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για περίπου 130 παθήσεις του εγκεφάλου, με συνηθέστερη στις μεγάλες ηλικίες τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αν, λοιπόν, οι ειδικοί μπορέσουν να επηρεάσουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών, θα μπορέσουν να μεταβάλουν τη μετασυναπτική πυκνότητα και έτσι να θεραπεύσουν παθήσεις που εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη πυκνότητα.