Ένα σκεύασμα για την ημικρανία που μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμο μόνο σε μορφή χαπιών θα κυκλοφορήσει και σε μορφή σπρέι, το οποίο θα εισπνέεται από τη μύτη με ειδικό μηχανισμό.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τριπτάνες (αυτές θα είναι οι δραστικές ουσίες του σπρέι) θα επενεργούν πιο άμεσα όταν χορηγούνται σε μορφή εισπνεόμενου από τη μύτη, επειδή θα απορροφώνται από το βλεννογόνο και θα επηρεάζουν απευθείας το τρίδυμο νεύρο. Αυτό είναι ένα κεντρικό νεύρο της περιοχής του προσώπου που συνδέεται άμεσα με την ημικρανία. Στα σχετικά πειράματα, το σπρέι άρχισε να επενεργεί μέσα σε 15 λεπτά και σε 2 ώρες το 57% των χρηστών δήλωνε πλήρη υποχώρηση του πόνου του.

Οι δόσεις που δοκιμάστηκαν στα πειράματα ήταν των 10 mg και των 20 mg, αλλά οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές στην ανακούφιση, αφού είχαν παρόμοια αποτελεσματικότητα και οι δύο. Εικάζεται ότι το σκεύασμα θα κυκλοφορήσει σε δόσεις των 15 mg. Προτού κυκλοφορήσει πάντως, θα περάσει από μια τελική φάση δοκιμών. Ήδη το δοκιμάζουν 450 άνδρες και γυναίκες με ημικρανίες, ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα και η ωφέλεια από τη χορήγηση του φαρμάκου με τη μορφή σπρέι, αλλά και η ασφάλειά του -να αποκλειστούν, δηλαδή, τυχόν παρενέργειες στο βλεννογόνο της μύτης. Η κλινική έρευνα στους 450 εθελοντές θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.