Δύο βρετανικά πανεπιστήμια ερεύνησαν τη σχέση κατάθλιψης και εμμήνου ρύσεως και διαπίστωσαν ότι πιθανόν τα κορίτσια στα οποία η περίοδος παρουσιάζεται σχετικά νωρίς να υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη στην εφηβεία τους. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από χιλιάδες περιστατικά και διαπίστωσαν ότι ενώ κατά μέσο όρο η περίοδος στο γενικό πληθυσμό παρουσιάζεται στην ηλικία των 13 ετών, στα κορίτσια που έχουν έντονη κατάθλιψη συνήθως η περίοδος έχει παρουσιαστεί στην ηλικία των 10-11 ετών. Τα κορίτσια που παρουσίασαν περίοδο μετά τα 13 και κυρίως στα 14, είχαν λιγότερη κατάθλιψη από όλα τα άλλα στην εφηβεία τους.

Εντούτοις, η σχέση δεν είναι απολύτως σαφής, γιατί τόσο αυτή η έρευνα όσο και άλλες έχουν δείξει ότι η περίοδος στα κορίτσια παρουσιάζεται πρόωρα όταν οι γονείς έχουν χωρίσει ή τα παιδιά έχουν κακή σχέση με τον πατέρα τους, όταν είναι παχύσαρκα ή όταν η οικογένεια είναι πολύ φτωχή.

Κατά συνέπεια, οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η κατάθλιψη οφείλεται στην πρόωρη εμφάνιση της περιόδου ή αν οφείλεται στο προβληματικό οικογενειακό υπόβαθρο ή στην παχυσαρκία. Αυτό, δηλαδή, που προκαλεί την πρόωρη περίοδο μπορεί να είναι και εκείνο που προκαλεί την κατάθλιψη, οπότε στην πραγματικότητα δεν «ευθύνεται» η πρόωρη αδιαθεσία για τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης στις εφήβους, αλλά η αρχική αιτία – η φτώχεια, η παχυσαρκία, η κακή σχέση με τον πατέρα ή ίσως το γενετικό υπόβαθρο.

Όπως και να έχει, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γονέων στο γεγονός ότι ένα κορίτσι στο οποίο η περίοδος παρουσιάζεται νωρίς είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει κατάθλιψη στην εφηβεία του και καλό θα ήταν «να έχουν το νου τους».