Γυναικείες οργανώσεις εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στα προβλήματα κατάθλιψης και σοβαρού στρες των γυναικών. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, περίπου το 53% των γυναικών υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα ήπια στη συμπτωματολογία τους, όχι, όμως, και αμελητέα στην ουσία τους. Αυτό καθιστά το 53% των γυναικών ευάλωτο σε μια σειρά από σοβαρότερα προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός, το κάπνισμα, η βουλιμία, η παχυσαρκία και διάφορες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Οι γυναικείες οργανώσεις που ασχολούνται με το πρόβλημα επισημαίνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες (όπως εξάλλου και οι άνδρες) συχνά απορρίπτουν τη φαρμακευτική λύση, που θα διασφάλιζε καλύτερη ποιότητα για τις ίδιες. Την απορρίπτουν επειδή πιστεύουν ότι «πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνες» και «να μην εξαρτώνται από ψυχοφάρμακα». Η μόνη λύση είναι -όπως εκτιμούν οι γυναικείες οργανώσεις- η Πολιτεία να προσπαθήσει να «σπάσει» αυτή την παγιωμένη αντίληψη περί εξάρτησης από τα ψυχοφάρμακα, γιατί το άτομο που δεν φροντίζει την πνευματική υγεία του καταλήγει να εξαρτάται από χειρότερες ουσίες, όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη ή και τα ναρκωτικά.

Το κεντρικό πρόβλημα, όπως έδειξε η έρευνα για τις περισσότερες γυναίκες, είναι ο χαμηλός αυτοσεβασμός, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το στρες.

Κάνουν, μάλιστα, αυτή την εβδομάδα μια εκστρατεία ενημέρωσης στη Βρετανία και το βασικό σύνθημα είναι «Γυναίκες σαν Εμένα». Οι ειδικοί θέλουν να μεταδώσουν το μήνυμα πως από ψυχικά προβλήματα πάσχουν σιωπηρά πολλές γυναίκες και πρέπει να «απενοχοποιηθεί» η χρήση των αντικαταθλιπτικών, ώστε όλα αυτά τα άτομα να μπορέσουν να αναζητήσουν τη θεραπεία και την ψυχική τους ισορροπία.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα φάρμακα είναι μέρος της λύσης αλλά όχι πανάκεια και ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί και στην ψυχοθεραπεία, ανεξαρτήτως της λήψης σκευασμάτων.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 35% των γυναικών χρειάστηκε κατά καιρούς να πάρει άδεια από τη δουλειά του για να αντιμετωπίσει τα ψυχικά του προβλήματα, ότι το 22% έφτασε στο σημείο να προκαλέσει κακό στον εαυτό του και ότι το 33% δυστυχώς έχασε φίλους ως αποτέλεσμα των άλυτων αυτών ζητημάτων. Επίσης, το 20% των γυναικών που έχουν άλυτα ψυχικά ζητήματα πίνει συστηματικά και μεθά συχνά. Υπάρχει μεταξύ αυτών των γυναικών και ένα ποσοστό που, εξαιτίας της ψυχικής του κατάστασης, ξοδεύει αλόγιστα και συσσωρεύει χρέη – περίπου η 1 στις 6 γυναίκες με ήπιο ψυχικό πρόβλημα κάνει αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Τα μέτριας έντασης ψυχικά προβλήματα -εκτιμούν οι ειδικοί των γυναικείων οργανώσεων- αργά ή γρήγορα κορυφώνονται και προκαλούν μια σοβαρή κρίση στη ζωή της γυναίκας. Ακόμα κι αν αυτή η κρίση δεν οδηγήσει σε κάτι ακραίο (όπως π.χ. μια απόπειρα αυτοκτονίας), οδηγεί σε άλλες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως ο αλκοολισμός, γεγονός που απομονώνει ακόμα περισσότερο τη γυναίκα και έτσι επιδεινώνει το πρόβλημά της.