Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μερικοί άνδρες μπορεί να είναι αλλεργικοί στο ίδιο τους το σπέρμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλεργία είναι ίσως η πιθανότερη και σωστότερη ερμηνεία για το παράδοξο σύνδρομο που παρουσιάζουν ορισμένοι άνδρες αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

Συγκεκριμένα, αρχίζουν μετά το σεξ να εκδηλώνουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως:

*καταρροή

*αίσθημα καύσου στα μάτια

*ρίγη σαν να ανεβάζουν πυρετό

*έντονη κόπωση και μυαλγία.

Συνήθως, τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται λίγα λεπτά μετά την ερωτική επαφή και μπορεί να διαρκέσουν μία εβδομάδα. Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 45 περιστατικά ασθενών που υποφέρουν από το συγκεκριμένο παράδοξο σύνδρομο και διαπίστωσαν ότι κανένας από αυτούς δεν παρουσίαζε τα συμπτώματα όταν διεγειρόταν αλλά δεν εκσπερμάτωνε. Η στύση, δηλαδή, δεν προκαλούσε κανένα σύμπτωμα. Αντίθετα, μόλις εκσπερμάτωναν, οι περισσότεροι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης μέσα σε 3 έως 4 λεπτά. Στους εθελοντές έγινε αλλεργιολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσον ήταν αλλεργικοί στο ίδιο τους το σπέρμα και, όντως, βρέθηκε ότι σε ποσοστό 88% είχαν αλλεργική αντίδραση σε αυτό!

Σε άλλα πειράματα, που έγιναν παράλληλα με τα προαναφερόμενα, δύο πάσχοντες έλαβαν θεραπεία απευαισθητοποίησης. Συγκεκριμένα, άρχισαν να εκτίθενται σε ειδικά αραιωμένο διάλυμα που περιείχε ίχνη του σπέρματός τους, ώστε σταδιακά να εξοικειωθούν με τους παράγοντες που τους προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας απευαισθητοποίησης, οι άνδρες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και μπορούσαν πλέον να εκσπερματώνουν χωρίς να παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα «γρίπης».