Η αϋπνία στην παιδική και εφηβική ηλικία σχετίζεται με κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα, τα παιδιά που κατά την έναρξη της εφηβείας δυσκολεύονταν συστηματικά να αποκοιμηθούν ή ξυπνούσαν συχνά στη διάρκεια της νύχτας ή που επέμεναν να ξενυχτούν ενώ είχαν την άλλη μέρα σχολείο, παρουσιάζουν (ως ενήλικοι πλέον) αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών.

Επίσης, έχουν αυξημένο κίνδυνο ως ενήλικοι (σε σύγκριση πάντα με τα παιδιά που κοιμούνταν κανονικά) να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το μέσο όρο ή να κάνουν χρήση ουσιών. Τέλος, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά ή να είναι παχύσαρκα άτομα.

Αυτά έδειξε μια έρευνα που εξέτασε 392 περιπτώσεις αγοριών και κοριτσιών και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Psychiatric Research». Αναφέρει ότι ως προς τον ύπνο εστιάστηκε στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και διαπίστωσε ότι όσα παιδιά δεν κοιμούνταν τις απαραίτητες ώρες στην ηλικία των 12-14 ετών, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στα 16-17 τους χρόνια.

Άλλη έρευνα, που δημοσιεύεται σε επιθεώρηση για τον αλκοολισμό (στην «Alcoholism: Clinical and Experimental Research»), εξέτασε τις συνήθειες ύπνου σε μικρότερα παιδιά. Οι ειδικοί σε αυτή την έρευνα διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά δυσκολεύονταν να κοιμηθούν στην ηλικία των 3-8 ετών, έπιναν αλκοόλ συχνότερα από τους συνομηλίκους τους όταν έφτασαν στην ηλικία των 20 ετών. Και μια τρίτη έρευνα, που μελέτησε 1.037 παιδιά, έδειξε ότι από τα αγόρια και τα κορίτσια που είχαν επίμονα προβλήματα ύπνου στην ηλικία των 9 ετών, το 46% παρουσίασε αγχώδεις διαταραχές όταν έφτασε στην ηλικία των 25 ετών. Αντιθέτως, τα παιδιά που ήταν «εύκολα στον ύπνο» στην ηλικία των 9 ετών παρουσίασαν τις ίδιες διαταραχές σε χαμηλότερο ποσοστό – 33% για την ακρίβεια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μερικές δυσκολίες στον ύπνο (π.χ. από φοβίες) είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν με απλό τρόπο και χρειάζεται παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος. Όμως, πολλές φορές, ειδικά τα παιδιά 9 έως 14 ετών, δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή επιμένουν να έχουν διάφορες δραστηριότητες. Αυτές είναι στο χέρι του γονέα να τις ελέγξει λίγο περισσότερο. Θα βοηθούσε ιδιαίτερα τα παιδιά η προσπάθεια των γονιών να επιμένουν «να τα βάζουν για ύπνο στην ώρα τους», ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο το ποσοστό της αϋπνίας ή ο ύπνος κακής ποιότητας.

Επίσης, καλό είναι να πείσουν τα παιδιά στην εφηβεία ή στην προεφηβεία να μην ασχολούνται με το Facebook προτού πέσουν για ύπνο – για την ακρίβεια, συνιστούν μισή ώρα πριν από τον ύπνο το παιδί να μην ασχολείται με μηνύματα στο κινητό ή στον υπολογιστή. Καλό είναι, επίσης, να μη βλέπει ούτε τηλεόραση λίγη ώρα προτού πλαγιάσει.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Ύπνου, τα παιδιά χρειάζονται ανάλογα με την ηλικία τους τις εξής ώρες ύπνου:

Βρέφη: 14 έως 15 ώρες

Νήπια: 12 έως 14 ώρες

Προσχολική ηλικία: 11 έως 13 ώρες

Παιδιά δημοτικού : 10 έως 11 ώρες

Έφηβοι: 9 έως 10 ώρες