Πολλές έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο κοινωνικός ιστός στην επιβίωση ασθενών με σοβαρές νόσους. Τώρα, μία έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology» δείχνει ότι οι φίλοι σώζουν ακόμα και από τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι όσοι έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο ζουν περισσότερο σε σύγκριση με τους καρκινοπαθείς που ζουν μοναχικά.

Η έρευνα παρακολούθησε περίπου 2.200 ασθενείς με καρκίνο από το 2002 μέχρι σήμερα και διαπίστωσε ότι όσοι ανήκαν σε κοινωνικό δίκτυο (είχαν δηλαδή συγγενείς και φίλους) παρουσίασαν μεταστάσεις στο μισό ποσοστό από τους άλλους! Επίσης, επιβίωσαν μέχρι σήμερα σε ποσοστό 60% υψηλότερο από τους μοναχικούς ασθενείς.

Τα καλύτερα ποσοστά παρουσίασαν όσοι ασθενείς δήλωναν «πολύ ικανοποιημένοι από το γάμο και την οικογενειακή τους ζωή» – συγκεκριμένα, είχαν συνολικά 43% λιγότερες πιθανότητες για επιδείνωση της κατάστασής τους. Θετικές ήταν οι εξελίξεις και για όσους δήλωναν ότι είχαν πολλούς φίλους – αυτοί παρουσίασαν επιδείνωση σε ποσοστό 40% χαμηλότερο από αυτό των μοναχικών ασθενών. Τέλος, όσοι δεν είχαν ιδιαίτερα καλό γάμο ή μεγάλη υποστήριξη από πολλούς φίλους, όμως δήλωναν πως είχαν γενικά «καλές διαπροσωπικές σχέσεις», τα πήγαν επίσης καλά, γιατί είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες για επιδείνωση.

Η έρευνα έδειξε ότι το οικογενειακό και κοινωνικό δίκτυο έπαιζε σημαντικό ρόλο κυρίως στην έναρξη της θεραπείας – δηλαδή σε εκείνους που δήλωναν ότι διέθεταν συναισθηματική υποστήριξη κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο της διάγνωσης της ασθένειας.