Σε μεταμόσχευση λάρυγγα υποβλήθηκε μια γυναίκα που είχε υποστεί σοβαρή βλάβη στο λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές της και είχε χάσει την ομιλία της. Την ανέκτησε όμως χάρη σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση – άλλη μία παρόμοια είχε γίνει πριν από 12 χρόνια.

Αμερικανοί και βρετανοί χειρουργοί έμειναν 18 ώρες στο χειρουργείο προκειμένου να μεταμοσχεύσουν στην 50χρονη Αμερικανίδα ένα μεγάλο τμήμα λάρυγγα, ένα θυρεοειδή αδένα και τμήμα αεραγωγού μήκους 6 εκατοστών. Η γυναίκα ανέκτησε την ομιλία της 13 ημέρες αργότερα.

«Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ να ξαναμιλήσω. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μπορώ πια να μιλάω και να με ακούν, δεν χρειάζεται να κάνω νοήματα ή να γράφω αυτό που θέλω!», είπε χαρούμενη με τη «δική της» φωνή η 50χρονη γυναίκα και συνέχισε: «Πρέπει να εξασκηθώ πάντως με τις φωνητικές χορδές και επίσης δυσκολεύομαι λίγο να καταπιώ. Οι γιατροί λένε ότι αυτό είναι ζήτημα χρόνου να ρυθμιστεί».

Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στο University of California Medical Centre και οι χειρουργοί της είναι επίσης πανευτυχείς. «Έχουμε εντυπωσιαστεί από το πόσο καλά πάει», είπαν για το περιστατικό και προσέθεσαν: «Ο λάρυγγας είναι αρκετά περίπλοκο όργανο, με πολλές νευρώσεις και μυς οι οποίοι βοηθούν στο να μιλάμε, να καταπίνουμε και να αναπνέουμε. Δεν ήταν εύκολο να διασφαλίσουμε ότι τα μεταμοσχευμένα τμήματα θα επιτελούσαν όλες αυτές τις λειτουργίες τέλεια και γι’ αυτό χρειάστηκε να παρευρίσκονται στο χειρουργείο πάνω από 5 χειρουργικές ειδικότητες, ώστε ο καθένας και όλοι μαζί σε συνεργασία να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την ασθενή».

Να συμπληρώσουμε μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Η ασθενής έπαιρνε ήδη ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, γιατί της είχε γίνει προ 5ετίας (για άλλα προβλήματα υγείας) μεταμόσχευση παγκρέατος και νεφρών. Κατά συνέπεια, δεν πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάρει ανοσοκατασταλτικά μόνο για να αποκαταστήσει τη φωνή της – ήδη, δηλαδή, επιβαρυνόταν αναγκαστικά ο οργανισμός της με αυτά τα φάρμακα, επειδή μόνο έτσι διασφαλίζεται η μη απόρριψη του μεταμοσχευμένου παγκρέατος και των νεφρών.