Ειδικοί διαπίστωσαν ότι ένα τοξικό αγριόχορτο μπορεί να αξιοποιηθεί με προσοχή για την παρασκευή φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει τον καρκίνο του δέρματος.

Πρόκειται για είδος της οικογένειας των ευφορβιοειδών, για το οποίο πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μη δοκιμάσετε μόνοι σας ως βότανο στο σπίτι, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρές φλεγμονές (εντονότατους ερεθισμούς). Εκείνοι το επεξεργάστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο και το χορήγησαν σαν «κρέμα» σε 36 εθελοντές με καρκίνο του δέρματος – άλειφαν με αυτό τις καρκινικές εστίες 3 φορές την εβδομάδα.

Μέσα σε ένα μήνα, από τα 48 καρκινώματα δέρματος που έφεραν οι ασθενείς συνολικά, τα 41 είχαν υποχωρήσει πλήρως – δηλαδή δεν ανιχνεύονταν πλέον καρκινικά κύτταρα σε καμία από τις εστίες της κακοήθειας που είχαν προηγουμένως οι εθελοντές. Τα υπόλοιπα 7 έδειξαν μερική υποχώρηση, αλλά όχι πλήρη ίαση. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν επί 3 χρόνια και οι γιατροί στο διάστημα αυτό παρατήρησαν ότι σχεδόν το 70% των καρκινικών εστιών παρέμενε θεραπευμένο – δεν είχε παρουσιαστεί ξανά καρκίνος στο ίδιο σημείο, αλλά ούτε και σε άλλη περιοχή του δέρματος των εθελοντών. Στο 30% παρατηρήθηκαν αναζωπυρώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας», είναι πολύ θετικά και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μάλλον βρήκαν άλλο ένα όπλο κατά του καρκίνου του δέρματος. Τώρα θα αρχίσουν μεγαλύτερη έρευνα σε δεκάδες εθελοντές, στους οποίους θα δοκιμάσουν και πάλι το ίδιο φυτό.

Η Βρετανική Εταιρεία Δερματολογίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, όμως η έρευνα περιορίστηκε σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών και για να έχουμε σαφή εικόνα, θα πρέπει αυτά τα θετικά αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν και με ευρύτερη μελέτη σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με κακοήθεια δέρματος».