Η αύξηση κάποιων κρουσμάτων καρκίνου στο λαιμό και στο στόμα μπορεί να συνδέεται με το στοματικό σεξ, σύμφωνα με έρευνα. Ένας βασικός λόγος πιθανόν να είναι το γεγονός ότι μετά την εμφάνιση του AIDS το στοματικό σεξ θεωρήθηκε ένα είδος ασφαλέστερου σεξ ή «λύση» σε αμήχανες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να γίνει πιο δημοφιλές σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, αιτία είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ιός HPV, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. William Lydiatt, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, «ο ιός αυτός μεταδίδεται εύκολα με το στοματικό σεξ και δυστυχώς πυροδοτεί ορισμένες μορφές κακοήθειας στον εγκέφαλο και στο λαιμό. Ανευρίσκουμε πλέον τον ιό στο 70% των καρκίνων του λαιμού. Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι οι καρκίνοι αυτής της περιοχής είχαν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή οι Αμερικανοί δεν κάπνιζαν πια όσο παλιά. Θελήσαμε να αναζητήσουμε, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες κακοήθειες άρχισαν πάλι να αυξάνονται σε αυτές τις περιοχές του σώματος και εξετάζοντας ιστούς από καρκίνους του λαιμού, διαπιστώσαμε ότι τα 2/3 από αυτούς φέρουν τον προαναφερόμενο ιό».

Πάντως και πέρυσι, άλλη έρευνα είχε δείξει επίσης κάτι σχετικό. Συγκεκριμένα, εκείνη έδειξε ότι όσοι προτιμούν το στοματικό σεξ πιο συχνά από το μέσο όρο, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στο στόμα και στο φάρυγγα.

Για τον ιό HPV υπάρχει, πάντως, πλέον προληπτικό εμβόλιο. Αυτό προστατεύει από τους συχνότερους ογκογόνους τύπους του ιού.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: