Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης μου… Η πνευμονική εμβολή που έπαθα προήρθε μετά από καισαρική τομή (4 μέρες μετά) ενώ δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη θρόμβωση. Έχω κάνει εξέταση για θρομβοφιλία και είναι μεταλλαγμένοι οι FII και MTHFR. Κάνω κάθε εβδομάδα ανάλυση το INR αλλά δεν σταθεροποιείται. Παίζει μεταξύ 1,5 και 2,5. Η δόση που παίρνω σε αντιπηκτικά –warfarin – τώρα είναι 6mg ενώ ξεκίνησα με 4. Έχω αγχωθεί… Κινδυνεύω;
Ευχαριστώ Κιμ

Το περιστατικό σας δεν είναι σπάνιο. Είναι σοβαρό επειδή η πνευμονική εμβολή είναι η βαρύτερη μορφή θρομβοεμβολικής νόσου και συνήθως εμφανίζεται ως επιπλοκή θρόμβωσης, αλλά εσείς «πληρούσατε» όλες τις προϋποθέσεις να το πάθετε. Συνοψίζω :
1) ήσασταν μόλις 4 μέρες μετά την πλέον υπερπηκτική φάση της κύησης,
2) ήσασταν χειρουργημένη και προφανώς όχι σε πλήρη κινητικότητα, και όλα αυτά
3) σε έδαφος θρομβοφιλίας. Η μετάλλαξη της προθρομβίνης (FII G20210) που φέρετε, είναι η 2η σημαντικότερη μορφή συγγενούς / κληρονομικής θρομβοφιλίας (μετά τον παράγοντα Leiden). Η συχνότητά της στον πληθυσμό υπολογίζεται σε 2-3%. Προκαλεί επεισόδια φλεβικής θρόμβωσης (όπως αυτό που πάθατε) αλλά εξίσου συχνά ευθύνεται για αρτηριακή θρόμβωση (εγκεφαλικά επεισόδια ή στεφανιαία νόσο). Σε εσάς μάλιστα, ο κίνδυνος είναι λίγο μεγαλύτερος για το αρτηριακό δίκτυο, επειδή φέρετε και την μετάλλαξη MTHFR. Η μορφή θρομβοφιλίας που βρέθηκε να έχετε προκαλεί τέτοια είδη μαιευτικών επιπλοκών. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να κάνει κάθε γυναίκα έλεγχο θρομβοφιλίας μόλις μείνει έγκυος για πρώτη φορά και όχι μόνο όσες έχουν ιστορικό αποβολών.
Η θεραπεία που λαμβάνετε στην παρούσα φάση πρέπει να διαρκέσει περίπου 18 μήνες. Σε όλο αυτό το διάστημα πρέπει να είστε σχολαστική με τις οδηγίες της αντιπηκτικής αγωγής και να φροντίζετε ώστε το INR να κυμαίνεται από 2-3. Αν χρειαστεί αυξήστε λίγο τη δόση του warfarin σε συνεννόηση με τον γιατρό σας. Το φαινόμενο της απορύθμισης δεν είναι σπάνιο και γι αυτό προτείνουμε τακτικό έλεγχο του χρόνου προθρομβίνης.
Για τη μελλοντική διαφύλαξη της υγείας σας θα συνιστούσα να φροντίζετε ώστε η διατροφή σας και εν γένει ο τρόπος ζωής σας να είναι υγιεινός. Οι συνθήκες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό σας είναι : η ακινησία, η παχυσαρκία, η λιπαρή διατροφή, η υπερχοληστεριναιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα και ο διαβήτης. Ο χρυσός κανόνας για να αποφύγετε όλα αυτά είναι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυλλικό οξύ, και χωρίς προσθήκη αλατιού.
Έλεγχο θρομβοφιλίας πρέπει τώρα να κάνουν και οι γονείς και τα αδέρφια σας ώστε να μην κινδυνέψουν σε ανάλογη περίσταση. Το μωρό έχει επίσης πιθανότητα (50%) να έχει κληρονομήσει τη θρομβοφιλία από εσάς, αλλά μην ανησυχείτε στην παιδική ηλικία δεν εκδηλώνεται, μπορείτε να το ελέγξετε όταν φτάσει στη εφηβεία. Να σας ζήσει και να το δείτε όπως επιθυμείτε !