Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι η γρίπη μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των μαθητών μιας τάξης, αλλά δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο το να κάθεσαι δίπλα στον γριπιασμένο, όσο το να ανήκεις στο ίδιο φύλο. Οι ερευνητές συγκεκριμένα εξέτασαν τον τρόπο μετάδοσης της γρίπης μεταξύ 370 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών σε δύο σχολεία της Πενσιλβάνια. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη αν ο φορέας ή ο ασθενής ανήκε στο ίδιο φύλο.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι αιτία είναι η κοινωνική συναναστροφή στην παιδική αλλά και την εφηβική ηλικία, όπου συνήθως τα παιδιά σχετίζονται με άτομα του ιδίου φύλου, δηλαδή τα αγόρια κάνουν κυρίως παρέα με τα αγόρια της τάξης τους, και τα κορίτσια με τα κορίτσια. Θεωρούν επίσης, ότι είναι πιθανό να καθόμαστε δίπλα σε έναν γριπιασμένο και να μην κολλήσουμε (επειδή, στο θρανίο π.χ., αποφεύγουμε να πιάσουμε το στυλό ή τη γόμα του, και πιθανόν να του στρέφουμε ελαφρά την πλάτη όταν βήχει), απεναντίας όμως δύσκολα «τη γλιτώνουμε» όταν έχει γρίπη κάποιος του ιδίου φύλου, επειδή είναι αυξημένες οι πιθανότητες να τον/την συναναστραφούμε στο διάλειμμα. Είναι δε αρκετά συνηθισμένο τα παιδιά να κάνουν συντροφιά και εκτός σχολείου με τον «κολλητό» ή την «κολλητή» τους, που κατά κανόνα ανήκει στο ίδιο φύλο.

Έτσι, εκτίθενται για περισσότερη ώρα και στον ιό όταν ο φίλος ή φίλη είναι φορείς γρίπης. Πηγαίνουν π.χ. ο ένας στο σπίτι του άλλου για παιχνίδι ή διάβασμα. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν πάντως και άλλους λόγους που να ερμηνεύουν το φαινόμενο. Πιθανόν στην ευκολία μετάδοσης της γρίπης να παίζουν ρόλο και τα γονίδια, οπότε ίσως να είναι πιο εύκολη η μετάδοση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.