Καλησπέρα, έχω κατάθλιψη πολλούς μήνες, έχω σταματήσει τα χημικά εδώ και 2 χρόνια δεν πίνω ούτε ασπιρίνη. Διάβασα για το βαλσαμόχορτο και θα ήθελα τη γνώμη σας ευχαριστώ

Κλαίρη

Αγαπητή Κλαίρη

Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σου για τα «χημικά» φάρμακα, αλλά κατά τη γνώμη μου πολλές φορές είναι απαραίτητα. Κάθε φάρμακο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα τα οποία προέρχονται από τη φύση (π.χ. βαλσαμόχορτο) είναι απολύτως ασφαλή. Όπως όλα στη φύση, έτσι και τα φυτά περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες πολλές φορές έχουν παρόμοια δραστικότητα και παρενέργειες με τα φάρμακα του εμπορίου (μην ξεχνάμε ότι και η μορφίνη παράγεται από την παπαρούνα κλπ.). Επίσης, έχουν το μειονέκτημα ότι δεν είναι πλήρως μελετημένα και οι δράσεις τους στον οργανισμό δεν μπορούν να προβλεφθούν εύκολα. Βέβαια, συνήθως τα φαρμακευτικά φυτά τα λαμβάνουμε σε μικρότερες δόσεις και βασιζόμαστε στην εμπειρία πολλών χρόνων.
Συγκεκριμένα για το πρόβλημά σου πρέπει πρώτα να σου πω ότι η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια (πολλές φορές και μοιραία), η οποία μπορεί να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί επαρκώς μόνο από ψυχίατρο με την κατάλληλη εκπαίδευση. Βέβαια, υπάρχουν και ηπιότερες μορφές κατάθλιψης, όπως είναι η δυσθυμία που διαρκούν περισσότερο χρόνο και έχουν ηπιότερα συμπτώματα. Σε περίπτωση που αποφασίσεις ότι δεν θες να πάρεις αντικαταθλιπτικά φάρμακα (και βέβαια η απόφαση είναι δικιά σου), πράγματι το βαλσαμόχορτο είναι μια εναλλακτική λύση που μπορείς να δοκιμάσεις. Είναι ένα φυτό με ήπια αντικαταθλιπτική δράση, η οποία όμως εμφανίζεται μετά από 2-3 εβδομάδες από όταν θα αρχίσεις να το παίρνεις (όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα). Προσοχή, να το λαμβάνεις σύμφωνα με τις οδηγίες και αν λάβεις άλλα φάρμακα να το αναφέρεις στο γιατρό σου, διότι αλληλεπιδρά με πολλές ουσίες (αντικαταθλιπτικά κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία με έναν ειδικό (ψυχίατρο ή ψυχολόγο) θα σε βοηθούσε πολύ.