Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως σνακ και γενικά πρόχειρου φαγητού, μειώνει το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε παιδιά του δημοτικού και εξέτασε τις συνέπειες της διατροφής στο δείκτη νοημοσύνης τους (ή IQ). Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health» της Βρετανίας, η πρόχειρη διατροφή φάνηκε να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, επειδή αυτός αναπτύσσεται καθοριστικά στις πολύ τρυφερές ηλικίες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας το δείκτη νοημοσύνης και το διαιτολόγιο 3.966 παιδιών. Ως προς το δείκτη νοημοσύνης, τα παιδιά εξετάστηκαν με τεστ στην ηλικία των 8 ετών. Ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, όμως, καταγράφηκε τι έτρωγαν σε ηλικία 3, 4, 7 και 8 ετών. Διαπίστωσαν ότι, σε ό,τι αφορά τη διατροφή, σε γενικές γραμμές διακρίνονταν 3 ομάδες ή τρόποι διατροφής που έμεναν ως επί το πλείστον σταθερά σε όλη την παιδική ηλικία. Αυτές οι 3 ομάδες ήταν η μία με επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν πολύ λίπος και σάκχαρα, η άλλη με παραδοσιακά για τη Βρετανία τρόφιμα (κρέας, πατάτες και χορταρικά) και, τέλος, η τρίτη με υγιεινά τρόφιμα (πολλές σαλάτες, φρούτα και ψάρια).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο νωρίς άρχιζε το παιδί να διατρέφεται με «βολικό, πρόχειρο φαγητό», τόσο χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης παρουσίαζε στα 8 του χρόνια. Δηλαδή, η μεγαλύτερη διαφορά σε ΙQ διαπιστώθηκε στα παιδάκια που είχαν αρχίσει να τρώνε σε φαστ φουντ ή γενικά επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό από την ηλικία των 3 ετών. Μη φανταστείτε, όμως, τρομακτικές διαφορές. Η διαφορά που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν της τάξης των 2 βαθμών – δηλαδή, αντί για δείκτη νοημοσύνης 110, όσα παιδιά έτρωγαν από μικρά σε φαστ φουντ, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης 108.

Οι διαφορές αυτές στο δείκτη νοημοσύνης διαπιστώθηκε ότι ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την επίδραση και από το θηλασμό ή από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Ανεξαρτήτως, δηλαδή, του μορφωτικού επιπέδου της μητέρας και του πατέρα ή των οικονομικών δυνατοτήτων τους ή της διάρκειας του θηλασμού, όσα παιδιά έτρωγαν από μικρά τρόφιμα που είχαν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, παρουσίαζαν στην ηλικία των 8 ετών αυτή τη μικρή διαφορά των 2 βαθμών.