Όσοι κοιμόμαστε συστηματικά λιγότερες από 6 ώρες, έχουμε αυξημένο κίνδυνο να πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό και μάλιστα αυτό να είναι μοιραίο και όχι ήπιο. Τα προαναφερόμενα αποτελούν συμπέρασμα νεότερης έρευνας, που δείχνει συγκεκριμένα ότι ο κίνδυνος είναι 50% μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους δεν στερούνται τον ύπνο τους.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα σε τι οφείλεται αυτή η αύξηση του κινδύνου. Μία εικασία τους είναι ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία δύο σημαντικών ορμονών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – της γρελίνης και της λεπτίνης. Αυτές ελέγχουν την όρεξή μας, αλλά επηρεάζουν όπως φαίνεται έμμεσα και τη λειτουργία της καρδιάς μας. «Ίσως», λένε οι ερευνητές, «όσοι κοιμούνται λίγες ώρες να τείνουν να τρώνε περισσότερο από όσους χορταίνουν ύπνο και κατά συνέπεια κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως υπέρταση και καρδιοπάθειες».

Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη περίπου το 60% του πληθυσμού κοιμάται λιγότερο από όσο του χρειάζεται. Οι περισσότεροι τείνουμε να ξενυχτάμε το βράδυ και να σηκωνόμαστε την άλλη μέρα νωρίς για δουλειά, χωρίς να αναπληρώνουμε το χαμένο ύπνο το μεσημέρι ή την επόμενη ημέρα. Απλά συσσωρεύουμε την κούρασή μας και νομίζουμε ότι θα κοιμηθούμε «με την ησυχία μας» το Σαββατοκύριακο, κάτι που σπάνια συμβαίνει, γιατί πάλι θα ξενυχτήσουμε, αλλά και που, όταν συμβαίνει, δεν αρκεί για να καλύψει τα «ελλείμματα» σε ύπνο από τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα περίπου 475.000 καρδιολογικών περιστατικών από 8 χώρες του κόσμου και συνέκριναν μετά τη σχέση καρδιοπάθειας και συνηθειών ύπνου – ουσιαστικά πόσες ώρες κοιμόντουσαν καθημερινά οι ασθενείς στο παρελθόν, προτού νοσήσουν. Έτσι, διαπίστωσαν ότι οι λιγότερες από 6 ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους (δημοσιεύεται στην καρδιολογική επιθεώρηση «European Heart Journal»), «η κοινωνία μας έχει ως σύνθημα να προσπαθούμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας, και αυτό εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει ως συνέπεια να θεωρούμε αναγκαία και εύκολη, χαμηλού κόστους θυσία τον ύπνο μας. Όμως, όσοι κοιμούνται αργά και ξυπνούν νωρίς, βάζουν ουσιαστικά μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά τους και στο κυκλοφορικό τους».

Οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν και τον αντίθετο κίνδυνο. Αν κάποιος τείνει να κοιμάται πάνω από 9 ώρες, ίσως έχει λόγους να κάνει προληπτικό έλεγχο στην καρδιά του. Διαπίστωσαν, δηλαδή, ότι αυξημένα εμφράγματα και εγκεφαλικά παρατηρούνται και στην ομάδα των ατόμων που κοιμούνται υπερβολικά πολλές ώρες. Θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση φταίει κάποια καρδιοπάθεια, που απλώς δεν έχει ακόμα διαγνωστεί. Καθώς, δηλαδή, η καρδιά έχει αρχίσει να «δουλεύει» με δυσκολία, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει το έργο της και το άτομο νιώθει εύκολα κόπωση και υπνηλία, οπότε κοιμάται νωρίς και ξυπνάει αργά.