Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ στην Αυστραλία βρήκαν έναν τρόπο να… γράφουμε καλύτερα στα τεστ Μαθηματικών ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τα εργασιακά ή επιχειρηματικά μας προβλήματα – γενικά να γινόμαστε, έστω και για λίγη ώρα (μία συγκεκριμένα), πιο έξυπνοι από όσο είμαστε.


Δοκίμασαν μια συσκευή που τοποθετείται σαν κράνος στο κεφάλι και διεγείρει ήπια με ηλεκτρισμό τον εγκέφαλό μας. Στόχος της διέγερσης είναι να μας κάνει να ξεχάσουμε τις παγιωμένες λύσεις που έχουμε έτοιμες στο μυαλό μας για διάφορα προβλήματα, επειδή οι ειδικοί που έκαναν το πείραμα πιστεύουν ότι καμιά φορά η παγίωση αυτή… μας αποβλακώνει. Με τη διέγερση επεδίωξαν να ξεχάσουμε για λίγο τις έτοιμες λύσεις από το παρελθόν και έτσι να μπορέσουμε να σκεφτούμε νέες!

Ο ηλεκτρισμός, έτσι όπως διαμορφώθηκε το «κράνος», αύξησε τη δραστηριότητα στο δεξιό πρόσθιο κροταφικό λοβό και μείωσε αντίστοιχα τη δραστηριότητα του αριστερού πρόσθιου κροταφικού λοβού των εθελοντών. Όταν αυτό επιτεύχθηκε, οι εθελοντές έλυσαν κάποια δύσκολα προβλήματα σε τριπλάσιο ποσοστό!

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το «κράνος» ανέτρεψε προσωρινά την ισορροπία ανάμεσα στα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι η επίδραση κράτησε μία ώρα μετά την αφαίρεση της συσκευής. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι στόχος τους δεν είναι να μας κάνουν όλους μαθηματικές ιδιοφυΐες, αλλά κυρίως να βοηθηθούν άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν δυσκολίες αντίληψης μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εξαιτίας ατυχήματος. Η ηλεκτρική διέγερση, δηλαδή, δοκιμάζεται από τους επιστήμονες μάλλον για την επαναφορά των ικανοτήτων που χάνονται εξαιτίας ασθενειών ή τραυμάτων, παρά για να γίνουμε όλοι Αϊνστάιν.

Όσον αφορά όμως το συγκεκριμένο πείραμα, υπάρχουν και ενστάσεις. Ο καθηγητής Νευρολογίας δρ. Chris Chambers, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σχολίασε σχετικά ότι ο ηλεκτρισμός ενδεχομένως να διήγειρε απλά τον εγκέφαλο, «ξυπνώντας» τον. Αμφισβήτησε, δηλαδή, το κατά πόσον οι εθελοντές έλυσαν τα προβλήματα επειδή ανετράπη η ισορροπία στη λειτουργία των 2 ημισφαιρίων τους και απέδωσε την επίλυση των προβλημάτων στο ότι απλά η ηλεκτρική διέγερση προκάλεσε εν γένει μεγαλύτερη εγρήγορση.