Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι ίσως κακώς αφαιρέσαμε οι περισσότεροι τα αυγά από το διαιτολόγιό μας λόγω της χοληστερίνης τους, αφού, όπως φαίνεται τώρα, λόγω αλλαγών στη διατροφή των πουλερικών, η χοληστερίνη των αυγών έχει μειωθεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, τα σημερινά αυγά περιέχουν 13% λιγότερη χοληστερίνη και 64% περισσότερη βιταμίνη D σε σύγκριση με τα αυγά του 1990 και του 2000. Και βρετανική έρευνα, όμως, έδειξε κάτι παρεμφερές, ότι δηλαδή η χοληστερίνη στα αυγά δεν είναι τόσο… εφιαλτική όσο νομίζουμε. Χωρίς να συγκρίνει τα αυγά του 2011 με των προηγούμενων «γενεών», διαπίστωσε σε απόλυτες τιμές ότι το καθένα περιέχει κατά μέσο όρο 100 mg χοληστερίνης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αυγά περιέχουν -μεταξύ άλλων- και αρκετή βιταμίνη D, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα οστά μας. Επίσης, σχετική έρευνα από τον Καναδά έδειξε ότι τα αυγά περιέχουν μια ουσία που μειώνει την πίεση του αίματος. Τέλος, τα αυγά έχουν το «ατού» να χορταίνουν και καθώς προσφέρουν αίσθημα κορεσμού, βοηθούν έμμεσα και στη δίαιτα.

Εντούτοις, όσοι έχουν ήδη πρόβλημα με τα επίπεδα της χοληστερίνης τους ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά, καλό είναι, προτού αρχίσουν την… αυγοθεραπεία, να συζητήσουν με το γιατρό τους.