Έρευνα που παρακολούθησε την πίεση 2.500 ατόμων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά, μάλιστα, να μην πίνουμε παραπάνω από 1.000 ml αναψυκτικών ή χυμών με ζάχαρη την εβδομάδα.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στην ειδική αμερικανική επιθεώρηση «Hypertension» και αναφέρει ότι είναι άγνωστος ο επακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα επίπεδα του σακχάρου επηρεάζουν την πίεσή μας. Οι ειδικοί ερευνητές όμως, όπως δήλωσαν στο BBC, εικάζουν ότι όταν κυκλοφορεί πολλή ζάχαρη στον οργανισμό μας, διαταράσσεται ο τόνος των αγγείων και επηρεάζονται έμμεσα τα επίπεδα των αλάτων. Η διαταραχή στα επίπεδα των αλάτων με τη σειρά της επηρεάζει την πίεσή μας. Το ίδιο φαινόμενο διαπιστώθηκε ότι δεν παρατηρείται σε όσους πίνουν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Η έρευνα εστιάστηκε σε άτομα ηλικίας 40 έως 59 ετών, που έδωσαν 4 δείγματα ούρων σε 4 διαφορετικές ημέρες και που κάθε φορά δήλωναν ό,τι είχαν πιει ή είχαν φάει το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, οι ειδικοί μετρούσαν και κατέγραφαν την πίεσή τους. Στο τέλος της έρευνας διαπίστωσαν ότι για κάθε κουτάκι ή περίπου 350ml αναψυκτικών που έπιναν οι εθελοντές την ημέρα, η συστολική και διαστολική πίεσή τους αυξανόταν αντίστοιχα, κατά μέσο όρο, κατά 1,6 mm (η μεγάλη) και κατά 0,8mm (η μικρή).