Αυστραλιανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τρώμε ένα νόστιμο (αλατισμένο) γεύμα, τα αγγεία μας αντιδρούν αρνητικά μέσα σε μόλις μισή ώρα. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, πάνω από 30 λεπτά για να εκδηλωθούν οι παρενέργειες του αλατιού και, συγκεκριμένα, για να παρουσιάσουν δυσκαμψία τα αγγεία μας. Η δυσκαμψία αυτή (όση ώρα κρατά) έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή του αίματος στις κεντρικές αρτηρίες και η πίεσή μας. Εντούτοις, η παρατεταμένη δυσκαμψία από τη συνεχή κατανάλωση σνακ ή φαγητών με αλάτι επιφέρει τελικά και μόνιμες αλλοιώσεις στα αγγεία.

Οι ερευνητές, πάντως, μελέτησαν μόνο την άμεση επίδραση του αλατιού. Χορήγησαν στους εθελοντές γεύματα με μέση ποσότητα άλατος (4 γραμμάρια ανά μερίδα), αφού μέτρησαν πρώτα τη ροή του αίματος στις κεντρικές αρτηρίες τους. Όταν την ξαναμέτρησαν 30 λεπτά μετά το γεύμα, διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές σε αυτήν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφολογίας» και αναφέρει επίσης ότι το αλάτι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού, νεφροπάθειας, οστεοπόρωσης και καρκίνου του στομάχου.