Οι γυναίκες που πίνουν έναν ή και παραπάνω καφέδες την ημέρα ίσως κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνες που πίνουν καφέ μέρα παρά μέρα ή σπανιότερα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην ειδική ιατρική επιθεώρηση «Stroke» («Εγκεφαλικό επεισόδιο»).

Εντούτοις, η ίδια επιθεώρηση αναφέρει ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει όλοι να πίνουμε πάνω από έναν καφέ την ημέρα, γιατί άλλες έρευνες έχουν δείξει αντικρουόμενα συμπεράσματα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε μια μεγάλη ομάδα γυναικών ηλικίας 49 έως 83 ετών που έπιναν πάνω από έναν καφέ την ημέρα και διαπίστωσε ότι είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Όμως, όσες έπιναν 5 καφέδες την ημέρα, δεν κινδύνευαν λιγότερο από όσες έπιναν έναν, γεγονός που δείχνει ότι τα οφέλη από τον καφέ προκύπτουν από τη μικρή κατανάλωσή του. Δεν είναι, δηλαδή, αναλογικά, ώστε να πιστέψει κάποιος ότι πίνοντας περισσότερους καφέδες, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως ο καφές απομακρύνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επειδή πιθανόν κάποια συστατικά του να μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Άλλη εικασία είναι ότι ίσως ο καφές με έμμεσο τρόπο βοηθά στο μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Susanna C. Larsson, από το Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, αναφέρει ότι στη δεκαετή μελέτη της σημειώθηκαν συνολικά 1.680 εγκεφαλικά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ισχαιμικά (φραγή αρτηριών) και μόνο 154 ήταν αιμορραγικά. Η κατανάλωση καφέ έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο των ισχαιμικών και όχι των αιμορραγικών εγκεφαλικών. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται στο μικρό αριθμό των εγκεφαλικών αυτού του τύπου.

Ίσως δηλαδή -όπως είπε η ίδια η ερευνήτρια σε συνέντευξή της- αν ήταν πιο πολλά τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, να είχαμε σαφέστερη και ακριβέστερη εικόνα για τη σχέση του καφέ με αυτά και δεν αποκλείεται ο καφές να ωφελεί και σε αυτό τον τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου.