Ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη μορφή γονιδίου αυξάνει τις πιθανότητες η έγκυος να εκδηλώσει προεκλαμψία – υψηλή πίεση και πρόβλημα στους νεφρούς. Οι ερευνητές που το διαπίστωσαν (από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington του St. Louis) διευκρινίζουν ότι δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο γονίδιο όλα τα περιστατικά προεκλαμψίας, αλλά κάποια από αυτά. Εντούτοις, το εύρημά τους είναι σημαντικό για το 15% των γυναικών που η προεκλαμψία τους συνδέεται με το συγκεκριμένο γονίδιο.

Για τις ανάγκες της έρευνά τους, ανέλυσαν το γονιδίωμα 300 εγκύων. Από αυτές, οι 60 ήταν κατά τα άλλα υγιέστατες γυναίκες, που όμως παρουσίασαν στην εγκυμοσύνη τους, για άγνωστους λόγους, προεκλαμψία. Η ανάλυση των γονιδίων έδειξε ότι μερικές από αυτές παρουσίαζαν μια ιδιομορφία σε ένα γονίδιο που συνδέεται με τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γονίδιο αυτό παίζει ρόλο στην εκδήλωση της προεκλαμψίας, επειδή ακριβώς συνδέεται με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι δε γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι οι γυναίκες με προδιάθεση σε αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. στον ερυθηματώδη λύκο) έχουν και περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη τους.

Αν το εύρημά τους επιβεβαιωθεί και με μεγαλύτερες μελέτες, πιθανόν αυτό το γενετικό τεστ να γίνει εξέταση ρουτίνας, ώστε να ωφεληθεί τουλάχιστον το 10-15% των γυναικών που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προεκλαμψία.