Ειδικοί αρχίζουν σε μικρό αριθμό ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων την πειραματική χορήγηση ενός νέου φαρμάκου που μετατρέπει σε θνητά τα καρκινικά κύτταρα και έτσι αναστέλλει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους. Την πειραματική θεραπεία πρόκειται να λάβουν άτομα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στη συμβατική θεραπεία της πάθησής τους.

Ένα από τα ερευνητικά κέντρα που θα χορηγήσουν τη θεραπεία βρίσκεται στην Οξφόρδη. Ο εκεί επικεφαλής των ερευνητών, δρ. Denis Talbot, είπε σχετικά ότι ελπίζει το νέο σκεύασμα να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σε αυτή την ομάδα ασθενών που πλέον δεν βρίσκουν καμία βελτίωση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Το σκεύασμα έχει δείξει μέχρι στιγμής σε πειραματόζωα ότι είναι αποτελεσματικό στην κακοήθεια των πνευμόνων και ότι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Εξάλλου τα περισσότερα περιστατικά αυτής της νόσου δυστυχώς διαγιγνώσκονται αργά, αφού το 75% των ασθενών αντιλαμβάνεται την πάθησή του όταν πλέον η κακοήθεια είναι αρκετά προχωρημένη.

Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν καλύπτονται από τα διαθέσιμα φάρμακα και χρειάζονται σκευάσματα που να μπορούν να αναχαιτίσουν πιο επιθετικές μορφές κακοήθειας ή κακοήθειες που πλέον έχουν την τάση μετάστασης και δεν αναστέλλονται εύκολα.

Το σκεύασμα βρίσκεται τώρα στην Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών και φέρει τον κωδικό LY2181308. Μπλοκάρει κατά κάποιον τρόπο μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη την οποία χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να αναπαραχθούν και η οποία παράλληλα αποτρέπει το θάνατο των κυττάρων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν μειώσουν κατακόρυφα τα επίπεδά της στον οργανισμό των ασθενών, τα καρκινικά κύτταρα θα αρχίσουν να πεθαίνουν όπως τα φυσιολογικά.

Η πειραματική θεραπεία διεξάγεται με εθελοντές σε πολλά ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και σε 9 των ΗΠΑ.