30′ Για να προλάβετε τις ιώσεις
Τα καθαρά χέρια είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε τις πιθανότητες να «κολλήσετε» κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, που συχνά μεταφέρονται μέσω των χεριών, μπορούν να επιβιώσουν κάποιες ώρες στο τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο, τα πόμολα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια (μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια) και να μην αγγίζετε με αυτά το πρόσωπό σας. Mην ξεχνάτε, όμως, ότι το σαπούνισμα είναι αποτελεσματικό όταν διαρκεί τουλάχιστον 20-30΄΄.

15′ Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι 600.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν παγκοσμίως κάθε χρόνο, αν περνούσαμε λίγη ώρα στον ήλιο. Αυτό γιατί φαίνεται να υπάρχει μία αντίστροφη σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο αυτό και στη συγκέντρωση βιταμίνης D (παράγεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο) στο αίμα.

20′ Για να ενισχύσετε την υγεία σας
Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η μοναξιά επηρεάζει μόνο την ψυχολογία σας, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η έλλειψη φίλων ή συντρόφου έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία σας. Για την ακρίβεια, το αίσθημα της απομόνωσης φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, καθώς και τα επίπεδα άγχους. Πάρτε, λοιπόν, τηλέφωνο τους φίλους σας, μιλήστε για λίγο μαζί τους και κανονίστε κάτι (π.χ. μια βραδινή έξοδο για ποτό).

60′ Για να ρίξετε την πίεσή σας
Αυτό που γνώριζαν εμπειρικά οι χειροπρακτικοί, τώρα επιβεβαιώνεται με έρευνα. Μάλιστα, έρχεται στο φως και ο μηχανισμός με τον οποίο το μασάζ στον αυχένα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος. Σύμφωνα με επιστήμονες, τα κύτταρα της περιοχής που λαμβάνει τα σήματα από τον αυχένα συνδέονται με την περιοχή του εγκεφάλου που έχει ζωτική σημασία για τον έλεγχο αυτόματων λειτουργιών, όπως η κυκλοφορία του αίματος.

1′ Για να απολαύσετε περισσότερο τον έρωτα
Η παρακάτω άσκηση που απευθύνεται σε γυναίκες αυξάνει την αιμάτωση στην πύελο και κάνει τους μυς πιο ευλύγιστους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και λίγο απομακρυσμένα μεταξύ τους. Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς και τους γλουτούς, και σηκώστε τη λεκάνη, μέχρι η πλάτη σας να ισιώσει. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 10΄΄. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές και την τελευταία φορά επιστρέψτε στο δάπεδο.

60′ Για να βεβαιωθείτε για τη σεξουαλική σας υγεία
Μπορεί οι καμπάνιες στην τηλεόραση να «τρέχουν» εδώ και χρόνια, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ακόμα δεν τολμούν να κάνουν αυτές τις απλές εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κι όμως, πρόκειται για απλές εξετάσεις αίματος και ούρων που μπορείτε να κάνετε σε όλες τις μονάδες αιμοδοσίας και λοιμώξεων των νοσοκομείων.

30» Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας κατά 10%
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan υποστηρίζουν ότι η οριζόντια κίνηση των ματιών από τη μία πλευρά στην άλλη για 30΄΄ μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία ανάμεσα στα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου, επιτρέποντάς σας να ανακαλείτε ευκολότερα μνήμες. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ξεχάσετε πού βάλατε τα κλειδιά σας, αρχίστε τα «παιχνίδια» με τα μάτια.

30» Για να «κάψετε» περισσότερο λίπος
Η αναεροβική άσκηση (πολύ μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης άσκηση) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε λίπος. Η ξαφνική και έντονη δραστηριότητα των μυών, που έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της γλυκόζης χωρίς τη χρήση οξυγόνου προκειμένου να λειτουργήσουν, βελτιώνει τη μεταβολική λειτουργία των μυών. Έτσι, μπορείτε π.χ. να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο ή να κολυμπήσετε για 2-5΄, στη συνέχεια να αυξήσετε το ρυθμό για 30΄΄ και έπειτα να επιστρέψετε στον προηγούμενο ρυθμό για άλλα 2-5΄.

4′ Για να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών
Τα κόκκινα φρούτα, όπως τα μούρα, τα φραγκοστάφυλα, οι φράουλες, το καρπούζι, είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιδιαίτερα σε λυκοπένιο. Επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν, βάλτε τα στον αποχυμωτή και θα έχετε ένα ρόφημα… δυναμίτη! Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2 μερίδες τροφών πλούσιες στις ουσίες αυτές, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνετε. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται και για τη γήρανση του οργανισμού σε ένα βαθμό.

3′ Για να προστατέψετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα
Το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος συμβάλλουν, εκτός των άλλων, στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά, τα βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν φλεγμονές (ουλίτιδα). Η χρόνια φλεγμονή που δημιουργούν, αποτελεί εστία εισόδου των μικροβίων αυτών στο αίμα, προκαλώντας φλεγμονές σε διάφορα άλλα όργανα, μεταξύ των οποίων και οι αρτηρίες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.

5′ Για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδιου
Ο ένας στους τέσσερις υπερτασικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση, αφού δυστυχώς το πρόβλημα αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μετράτε τακτικά την πίεσή σας, καθώς οι ασθενείς που δεν τη ρυθμίζουν, κινδυνεύουν περισσότερο από τους συνομήλικούς τους που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανευρύσματα της αορτής και αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων.

10′ Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
Ένα τσάι την ημέρα φαίνεται να μπορεί να κάνει πέρα το γιατρό. Το τσάι, κυρίως το πράσινο, φαίνεται να μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όγκων, χάρη σε ουσίες που περιέχει, όπως οι κατεχίνες (η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη) και οι πολυφαινόλες. Επίσης, η συχνή κατανάλωση λάχανου και μπρόκολου σχετίστηκε με πιθανή μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του πνεύμονα.

3′ Για να απαλλαγειτε απο τους πονοκέφαλους
Το σιάτσου εφαρμόζεται σε βελονιστικά σημεία του σώματος, με σκοπό την αποσυμφόρηση της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού. Μάλιστα, μπορεί να δράσει τόσο προληπτικά όσο και ανακουφιστικά τη στιγμή που πονάτε. Τι μπορείτε να κάνετε; Επιλέξτε το άκρο που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την πλευρά του κεφαλιού που πονά. Με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου χεριού, πιέστε κυκλικά για 1΄ τη γωνία ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρά σας. Εναλλακτικά, ασκήστε πιέσεις για 2΄ σε όλη την περιοχή γύρω από τον καρπό σας, στο σημείο που ενώνεται με την παλάμη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: