Ένα νέο χάπι για την απώλεια βάρους ίσως να προστεθεί σύντομα στα ράφια των φαρμακείων. Το φάρμακο συνδυάζει δύο πολύ δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, τη φεντερμίνη που έχει ανορεξιογόνο δράση και την τοπιραμάτη που ανήκει στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού. Το συνδυαστικό χάπι φαίνεται ότι έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απώλεια βάρους σε σύγκριση με την ορλιστάτη, που θεωρείται το φάρμακο αναφοράς με το οποίο συγκρίνονται τα υπόλοιπα.

«Ο συνδυασμός φεντερμίνης και τοπιραμάτης μαζί με τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμη θεραπεία για την παχυσαρκία», δήλωσε ο δρ. Kishore Gadde, επικεφαλής των ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας.

Οι ουσίες αυτές, ιδιαίτερα η φεντερμίνη, δεν είναι άγνωστες στους ερευνητές, που αναζητούν εδώ και δεκαετίες το θαυματουργό χάπι αδυνατίσματος. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν στερούνται παρενεργειών. Μάλιστα, η φεντερμίνη θεωρείται εθιστική. Ήδη στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας φάνηκε ότι το 21% των συμμετεχόντων που έπαιρναν υψηλή δόση του υπό μελέτη φαρμάκου παρουσίασαν παρενέργειες, όπως μούδιασμα, ζάλη, δυσκοιλιότητα, εκνευρισμό και κατάθλιψη.

Είναι προφανές ότι τα φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι πιο δραστικά μεν, αλλά είναι και πιο πιθανό να έχουν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη ζητήσει περισσότερα δεδομένα για την ασφάλεια του εν λόγω συνδυαστικού φαρμάκου. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ο FDA δεν ενέκρινε την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου στην αγορά μέχρις ότου κατατεθούν τα νέα στοιχεία των μελετών που αφορούν την ασφάλειά του.