Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα φαίνεται ότι υποχωρούν μετά τη διακοπή της αγωγής, σύμφωνα με δεκαετή έρευνα σε 7.645 γυναίκες που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association».

H ορμονοθεραπεία βοηθά τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να αντιμετωπίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι οι εξάψεις και η ξηρότητα του δέρματος και του κόλπου. Ωστόσο, έχει συσχετιστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό και ο καρκίνος του μαστού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, παρατηρήθηκε ότι πράγματι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και θρομβώσεις του αίματος ήταν αυξημένος κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας κατά 36% και 47% αντίστοιχα, ωστόσο μετά τη δεκαετία τα ποσοστά κινδύνου μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που πήραν οιστρογόνα και εκείνων που δεν πήραν δεν είχαν σημαντική διαφορά.

Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, η συγκεκριμένη έρευνα δεν έδειξε να υπάρχει διαφορά στα ποσοστά κινδύνου μεταξύ των γυναικών που πήραν οιστρογόνα και εκείνων που δεν πήραν. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ του συγκεκριμένου καρκίνου και της ορμονοθεραπείας.

Εν κατακλείδι, η λήψη ορμονών μπορεί να έχει κάποια άμεσα οφέλη για τις γυναίκες. Όπως μάλιστα δήλωσε o Graham Colditz από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington, «αυτό δεν σημαίνει ότι το να συνεχίσει να τις παίρνει μια γυναίκα για 5 ή 10 χρόνια δεν θα έχει συνέπειες όσον αφορά τις πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων νόσων».

Στην έρευνα συμμετείχαν και αρκετές γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη «Women’s Health Initiative» το 2004, την πρώτη μεγάλη έρευνα που έφερε στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια της ορμονοθεραπείας.