Οι πάσχοντες από έρπη των γεννητικών οργάνων μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμη και όταν οι ίδιοι δεν έχουν συμπτώματα, δηλαδή όταν η νόσος δεν είναι σε έξαρση. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νεότερης αμερικανικής έρευνας σε 498 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association».

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 498 άνδρες και γυναίκες με αντισώματα κατά του έρπη στο αίμα τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι «φιλοξενούσαν» τον ιό στον οργανισμό τους, αν και μόνο ο ένας στους έξι ανέφερε ότι είχε συμπτώματα (ερυθρότητα, κνησμό, φουσκάλες με υγρό). Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα όσων είχαν συμπτώματα περιείχαν τον ιό στο 20% των περιπτώσεων, ενώ εκείνα όσων δεν είχαν συμπτώματα τον περιείχαν στο 10% των περιπτώσεων. Κατά συνέπεια, και εκείνοι που «φιλοξενούσαν» τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων (απλός έρπης τύπου 2) χωρίς άλλα συμπτώματα μπορούσαν να τον μεταδώσουν στον ερωτικό τους σύντροφο.

«Ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, οπότε πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας», δήλωσε η δρ. Christine Johnston, που συμμετείχε στην έρευνα. Σύμφωνα με την ίδια, η χρήση προφυλακτικού, η ενημέρωση του συντρόφου, αλλά και η λήψη αντιιικών φαρμάκων, μπορούν να μειώσουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο μετάδοσης του συγκεκριμένου έρπη.