Ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό by-pass και οι υπόλοιπες τεχνικές βαριατρικής χειρουργικής εφαρμόζονται προκειμένου να βοηθηθούν οι σοβαρά παχύσαρκοι ασθενείς να χάσουν βάρος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πετύχουν αυτόν το στόχο κάνοντας απλώς δίαιτα.

Φαίνεται, όμως, ότι τα οφέλη αυτών των επεμβάσεων δεν αφορούν μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού Κέντρου Βαριατρικής Χειρουργικής που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 μειώθηκαν κατά 50% και οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο 60% του υπερβάλλοντος βάρους τους ένα χρόνο μετά την επέμβαση παχυσαρκίας στην οποία υποβλήθηκαν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.421 ασθενείς έως και ένα χρόνο μετά την επέμβαση παχυσαρκίας. Οι 379 ασθενείς είχαν διαβήτη τύπου 2 πριν την επέμβαση, ενώ ένα χρόνο μετά την επέμβαση νοσούσαν μόνο οι 188. Παρατηρήθηκε, επίσης, βελτίωση στις τιμές της πίεσής τους, καθώς και στην άνεση με την οποία εκτελούσαν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Sir George Alberti από το Βρετανικό Ίδρυμα Υποστήριξης των ασθενών με Διαβήτη τόνισε ότι η βαριατρική επέμβαση δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή των ασθενών, οι οποίοι αρχικά πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους. Όπως δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, «Η βαριατρική χειρουργική πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική λύση όταν όλες οι άλλες προσπάθειες έχουν αποτύχει και ο διαβήτης εξακολουθεί να είναι ανεπαρκώς ρυθμισμένος».