Τα καταστροφικά αποτελέσματα του εμφράγματος στον καρδιακό ιστό μπορούν να μειωθούν έως και κατά 50% με τη χορήγηση μιας υπό μελέτη πρωτεΐνης σε μορφή ένεσης, σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Leicester, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

H έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή. Επικεντρώνεται στη δράση της πρωτεΐνης OMS646, η οποία διαπιστώθηκε ότι μπορεί να παρεμποδίσει το καταστροφικό έργο του ενζύμου MASP-2, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την εκ νέου ομαλή οξυγόνωση των κυττάρων και τελικά τη «διάσωση» του καρδιακού ιστού από μόνιμη βλάβη.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών είναι ότι η εν λόγω ουσία μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και 12 ώρες μετά το έμφραγμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή των ασθενών που καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Για τη «μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη» μίλησε ο καθηγητής Ανοσολογίας Wilhelm Schwaeble, ο οποίος ηγείται της έρευνας. Ωστόσο, προς το παρόν η διαπίστωση των ειδικών για την αναπλαστική δράση του υπό μελέτη φαρμάκου έγινε στο πλαίσιο ερευνών σε πειραματόζωα. Εκτιμάται ότι η δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπους θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη διετία.