Τα μήλα θα μπορούσαν ίσως να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας στο αίμα ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι εν λόγω ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων για μία περίοδο 6 μηνών μείωσαν την κακή χοληστερίνη τους σχεδόν κατά ¼, πιθανώς χάρη στα αντιοξειδωτικά των μήλων.

Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μειώθηκαν και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων και επιπλέον ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα της καλή χοληστερίνης κατά 4% περίπου. Και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ: Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα κατάφεραν επίσης να χάσουν περίπου 1,5 κιλό παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν επιπλέον 240 θερμίδες, από τα αποξηραμένα μήλα. Αυτό οφείλεται πιθανώς σε ένα συγκεκριμένο συστατικό των μήλων που έχει την ιδιότητα να μειώνει την όρεξη και το οποίο υπάρχει επίσης σε ανάλογες ποσότητες στα βερίκοκα, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή.

Τελικά ίσως η λαϊκή παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» να έχει αρκετή αλήθεια αφού, σύμφωνα με έρευνες, εικάζεται ότι επιπροσθέτως τα μήλα προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, βελτιώνουν την κατάσταση των ούλων, απομακρύνουν το Αλτσχάϊμερ, μειώνουν τη χοληστερίνη και προστατεύουν από τις βλάβες της ασπιρίνης στο στομάχι.