«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μας δείχνουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μερικές φορές η απόρριψη», λέει ο Edward Smith διευθυντής του Τμήματος Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Που βρέθηκαν, όμως, τόσοι «πληγωμένοι» άνθρωποι για να πάρουν μέρος στην έρευνα;
Στη Νέα Υόρκη βέβαια, όπου εκατοντάδες ή και χιλιάδες σχέσεις διαλύονται καθημερινά. Οι επιστήμονες έβαλαν αγγελία ζητώντας υποψήφιους για την έρευνα με την προϋπόθεση να έχουν πρόσφατα χωρίσει, χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούσαν βέβαια. Έτσι, βρήκαν 40 ανθρώπους που είχαν νοιώσει σαφώς ότι τους απέρριψαν.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές που γινόντουσαν στον εγκέφαλό τους την ώρα που κοίταζαν φωτογραφίες, αφενός φίλων τους, που τους προκαλούσαν θετικά συναισθήματα και αφετέρου των πρώην τους, ενώ τους είχε ζητηθεί να σκέφτονται παράλληλα το χωρισμό.
Οι συμμετέχοντες υπέστησαν επίσης πόνο στα δάχτυλά τους – παρόμοιο με το να κρατούσαν ένα καυτό φλιτζάνι – ενώ παράλληλα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αλλαγές που γινόντουσαν στον εγκέφαλό τους. Αυτό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες ήταν ότι παρατήρησαν ότι ενεργοποιούνταν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όταν οι συμμετέχοντες σκέφτονταν το χωρισμό τους ή ένοιωθαν τον πόνο από το κάψιμο.
Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι τα υπόλοιπα άσχημα συναισθήματα – π.χ. ο θυμός – δεν προκαλούσαν σε καμία περίπτωση τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα. Το συμπέρασμα; Ο χωρισμός πονάει.
Η ερωτική απόρριψη πονάει όσο ένα χτύπημα
Σύμφωνα με έρευνα φαίνεται ότι το σώμα μας αντιδρά παρόμοια τόσο στα ψυχολογικά όσο και στα σωματικά «χτυπήματα». Και για να μιλήσουμε ειδικότερα, ο πιο επώδυνος από όλους τους ψυχολογικούς πόνους φαίνεται να είναι η απόρριψη.