Η συμπεριφορά των γονιών μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιδρούν στον πόνο, σύμφωνα με κροατική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Split. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 100 ενηλίκων που πάσχουν από χρόνιο πόνο, των γυναικών τους (μίλησαν με 85 από αυτές), καθώς και του πρωτότοκου ενήλικου παιδιού τους.

«Διαπιστώσαμε ότι η υπερβολικά αρνητική αντίδραση του γονιού στον πόνο αποτελεί ένα δείκτη πρόβλεψης της αντίδρασης του ενήλικου παιδιού, ανεξαρτήτως της πραγματικής έντασης του πόνου που βιώνει», εξηγεί ο ερευνητής Suzyen Kraljevic.

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά βιώνουν και περιγράφουν τον πόνο αποτελεί σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα μίμησης του γονικού μοντέλου, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο οι γονείς αντιδρούν στον πόνο.

Οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή των γονιών όσον αφορά τα πρότυπα που «περνούν» στα παιδιά τους σε σχέση με τη διαχείριση του πόνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Behavioral Medicine».