«Μόνο αν είναι θέμα υγείας μπαίνω σε χειρουργείο», μου είπε μια φίλη μου που είναι 35 χρονών και θέλει να διορθώσει το σώμα της. Και προσέθεσε: «Οι γλουτοί μου είναι ιδανικοί για λιποαναρρόφηση, όπως μου εξήγησε και ο πλαστικός χειρουργός. Δεν είμαι, όμως, διατεθειμένη να το προχωρήσω. Δεν ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που θα έκαναν τα πάντα για την ομορφιά τους. Θα έκανα μερικά από αυτά, όχι όμως όλα!». Το αποτέλεσμα είναι ότι παλεύει διαρκώς με δίαιτες πείνας, με τα τζιν που δεν της χωράνε, με τα μπικίνι που δεν επιτρέπεται να φορέσει, με την έμμονη ιδέα ότι πρέπει να απαλλαγεί από το τοπικό πάχος. Και δεν είναι η μόνη. Οι μεσογειακές καταβολές των κορμιών μας, οι πλούσιες καμπύλες που είναι «γραμμένες» στα γονίδιά μας, βάζουν πολλές από εμάς στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα των αισθητικών επεμβάσεων αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Η απάντηση που ψάχναμε εδώ και χρόνια δεν ήταν η «λιποαναρρόφηση» αλλά η «λιποδιάλυση». Οι ειδικοί προτείνουν σήμερα νέες τεχνικές, οι οποίες δεν περιορίζονται πλέον στην εφαρμογή των μηχανημάτων, αλλά ενισχύουν τη δράση τους με ειδικά σχεδιασμένα καλλυντικά. Διοχετεύοντας ενέργεια και δραστικές ουσίες κάτω από το δέρμα, καταστρέφουν τις μεμβράνες των λιποκυττάρων και απελευθερώνουν το λίπος. Αυτό στη συνέχεια παροχετεύεται στο λεμφικό σύστημα και οδηγείται στο ήπαρ, όπου μεταβολίζεται. Το τοπικό πάχος παύει να είναι συγκεντρωμένο σε ένα και μοναδικό σημείο. Ανάλογα με την τεχνική, τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά από την πρώτη στιγμή. Μήπως εδώ βρίσκεται η λύση που ψάχνουμε σήμερα; Μάθετε ποια τεχνική σάς ταιριάζει καλύτερα και τι ακριβώς μπορεί να κάνει για εσάς.

Η καινούργια λογική
Οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί συνδυάζουν την ηλεκτρική ενέργεια των μηχανημάτων με κοσμητολογικές ουσίες που ενισχύουν τα αποτελέσματα της λιποδιάλυσης και της σύσφιγξης. Σε κάθε εφαρμογή επιλέγουν το κατάλληλο «κοκτέιλ» που εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες της ασθενούς. Η πρωτοποριακή αυτή συνεργασία ονομάζεται ηλεκτροκοσμητολογία και φαίνεται πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα στο περίγραμμα του σώματος.

Οι κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση των μηχανημάτων της νέας τεχνολογίας διαρκώς πληθαίνουν. Το ίδιο και οι διάσημες πελάτισσες που μπαινοβγαίνουν στα medical spa του Χόλιγουντ. Προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα για μία καινούργια ταινία, πριν από μία σημαντική εμφάνιση με υψηλή ραπτική στο κόκκινο χαλί ή πριν χορέψουν για το επόμενο βιντεοκλίπ, οι σταρ κάνουν μια γρήγορη και αναίμακτη λιποδιάλυση. Χωρίς αναισθησία, χωρίς ενέσεις και χωρίς σημάδια, οι νέες τεχνικές κερδίζουν όλο και περισσότερες οπαδούς.

Τι πρέπει να γίνει για το περίγραμμα
Ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων
Η καλή λειτουργία τους είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν τα θρεπτικά συστατικά με την κυκλοφορία του αίματος στο χόριο και την επιδερμίδα. Χωρίς τη σταθερή τροφοδότηση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, νερό και δομικά υλικά για το κολλαγόνο και την ελαστίνη, το δέρμα δεν έχει τρόπο να δεχθεί ενισχύσεις. Κατά συνέπεια, χάνει τη μάχη ενάντια στην κυτταρίτιδα. Τα δυνατά, δραστήρια αιμοφόρα αγγεία μπορούν να επιτευχθούν με τη βοήθεια των τοπικών σκευασμάτων, αλλά και με μηχανικές μεθόδους, όπως το στεγνό βούρτσισμα. Το «θερμικό σοκ» που προκαλείται από τα μηχανήματα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της μικροκυκλοφορίας. Συγχρόνως, ουσίες που αλείφονται τοπικά, όπως τα θαλάσσια εκχυλίσματα, ενισχύουν τα αποτελέσματα.
Ενδυνάμωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης
Ο συμπαγής, σφικτός συνδετικός ιστός είναι απαραίτητος για τη διόρθωση του τοπικού πάχους. Ο αδύναμος ή κατεστραμμένος ιστός επιτρέπει στα λιποκύτταρα που σχηματίζουν την κυτταρίτιδα να δημιουργήσουν ανωμαλίες στην επιφάνεια. Για να προκαλέσουν τους ινοβλάστες να συνθέσουν νέες ίνες, οι ειδικοί διοχετεύουν με τα μηχανήματα ενέργεια που αυξάνει εσωτερικά τη θερμοκρασία. Οι ινοβλάστες αντιδρούν όπως σε ένα έγκαυμα και λειτουργούν αναπλαστικά. Για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα επιφανειακά, χρησιμοποιούνται παράγοντες ανάπλασης, όπως η μαντεκασοζίδη, το silicium και βιταμίνη Α.
Καταστροφή των λιποκυττάρων
Στόχος της συνεργασίας τεχνολογίας και καλλυντικών είναι να επιτεθούν στη μεμβράνη των λιποκυττάρων και να απελευθερώσουν το αποθηκευμένο λίπος. Μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να επέμβει κανείς στα λιποκύτταρα, όμως με το συνδυασμό της μηχανικής ενέργειας που προέρχεται από το μηχάνημα και της χημικής από τα καλλυντικά, η δράση αυτή γίνεται εφικτή. Παράγοντες όπως η λεκιθίνη και η καφεΐνη κάνουν τα τοιχώματα των λιποκυττάρων να αδυνατίζουν, οπότε βοηθούν το λίπος να διαπηδήσει.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κατά της κυτταρίτιδας
Χάρη στο συνδυασμό τριών μορφών ενέργειας, η τεχνολογία του VelaSmooth αντιμετωπίζει όλους τους παράγοντες που ευθύνονται για την κυτταρίτιδα. Η ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπει, με τη μορφή ραδιοσυχνοτήτων, αυξάνει τη θερμοκρασία στις ελαστικές ίνες και έτσι διεγείρει την ανανέωσή τους. Η υπέρυθρη ακτινοβολία του διεγείρει τους μηχανισμούς μεταβολισμού του λίπους. Η αρνητική πίεση (αναρρόφηση) που ασκεί κάνει λεμφικό μασάζ και έτσι βοηθά στην καταπολέμηση του οιδήματος και της κατακράτησης υγρών. «Για να επιταχύνουμε αλλά και να ενισχύσουμε τη δράση τους, απλώνουμε πριν την εφαρμογή την ειδική κρέμα που έχουν σχεδιάσει οι κατασκευαστές του μηχανήματος, η οποία περιέχει καφεΐνη, καρνιτίνη και άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες», μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Και συνεχίζει: «Καθώς ακολουθεί η εφαρμογή της συσκευής και η επίδραση των τριών μορφών ενέργειας, εξασφαλίζουμε την επαρκή απορρόφηση αυτών των συστατικών. Επιπλέον, προσθέτουμε στο προϊόν της επάλειψης ορισμένες κοσμητολογικές ουσίες, ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού. Αν το πρόβλημα είναι η κυτταρίτιδα, τότε επιλέγουμε φωσφατιδυλοχολίνη, που έχει λιποδιαλυτική δράση. Αν είναι η χαλάρωση, τότε ενισχύουμε με silicium. Έτσι δημιουργούμε ένα καινούργιο θεραπευτικό διάλυμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στα προβλήματα της ασθενούς».
Πόσες εφαρμογές χρειάζονται Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 8 συνεδρίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα. Για τη συντήρηση των αποτελεσμάτων συστήνονται επαναλήψεις ανά έναν ή δύο μήνες. Κάθε επίσκεψη κοστίζει 100€.

Κατά της χαλάρωσης
«Οι ραδιοσυχνότητες μεταφέρουν θερμότητα στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και έχουν ως αποτέλεσμα τη διέγερση των ινοβλαστών και την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου», μας εξηγεί η δερματολόγος. Και προσθέτει: «Συγχρόνως, προκαλείται και υπεραιμία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο “δεκτικό” σε κοσμητολογικούς παράγοντες. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων, συνεχίζουμε τη θεραπεία με needling. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ρόλερ, εξοπλισμένου με λεπτές βελόνες, διατρέχουμε το δέρμα και ανοίγουμε μικρές διόδους. Το εργαλείο αυτό διοχετεύει κάτω από την επιδερμίδα τις απαραίτητες δραστικές ουσίες: καφεΐνη για τη λιποδιάλυση, silicium για τη χαλάρωση και εκχύλισμα αγκινάρας για τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας. Η εφαρμογή του needling πετυχαίνει όχι μόνο τη μεταφορά των κοσμητολογικών παραγόντων, αλλά συγχρόνως, εξαιτίας του τραυματισμού, διεγείρει τις λειτουργίες των ινοβλαστών και αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου». Κάθε απειροελάχιστη υποδόρια πληγή που προκαλείται από το ρόλερ περνάει από τα 3 βασικά στάδια της ανάπλασης: φλεγμονή, πολλαπλασιασμός κυττάρων, σχηματισμός νέου ιστού. Έτσι, επιτυγχάνεται όχι μόνο αύξηση της ποσότητας, αλλά και βελτίωση της ποιότητας του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Πόσες εφαρμογές χρειάζονται Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6-12 συνεδρίες, σε απόσταση μίας εβδομάδας μεταξύ τους. Μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2 περίπου χρόνια. Καθώς το needling προκαλεί μικροτραυματισμούς, καλό είναι να αποφύγουμε τον ήλιο για λίγες μέρες μετά την εφαρμογή. Κάθε επίσκεψη κοστίζει περίπου 200€.

Κατά του τοπικού πάχους
Το απειθάρχητο λίπος που συσσωρεύεται στις προβληματικές περιοχές δεν υπακούει ούτε στη γυμναστική ούτε και στη δίαιτα. Τα λιποκύτταρα αυτά μοιάζουν να είναι αποκομμένα από την επικοινωνία με το υπόλοιπο σώμα και να μη συνεργάζονται στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Τώρα, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα είδος λιποδιάλυσης που υπόσχεται να ωφελήσει περιοχές που μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνονταν σε θεραπείες. Η συσκευή Endermologie κινητοποιεί ακόμη και τα πιο απειθάρχητα λιποκύτταρα, υποχρεώνοντάς τα σε λιποδιάλυση. Το κατόρθωμα της μεθόδου είναι ότι το λίπος μεταβολίζεται όπως θα συνέβαινε ίσως και μετά από εντατική σωματική άσκηση. Η εφαρμογή γίνεται σε ιατρείο εξοπλισμένο με το μηχάνημα. Οι κύλινδροι αναρροφούν το δέρμα και κινητοποιούν τα κύτταρά του. «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο αναδιάταξη του λίπους, αλλά και σύσφιγξη», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Τσεκούρας. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από καλλυντικά της ίδιας εταιρείας που έχουν δράση τόσο κατά της τοπικής κατακράτησης υγρών όσο και υπέρ της σύσφιγξης του δέρματος. Οι κυριότερες δραστικές τους ουσίες είναι η καφεΐνη και τα θαλάσσια εκχυλίσματα.
Πόσες εφαρμογές χρειάζονται Η διαδικασία επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα και ολοκληρώνεται σε 8-12 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά από την έκτη φορά. Οι ειδικοί συστείνουν παράλληλα αεροβική γυμναστική (όπως περπάτημα 20 λεπτών, 3 φορές τη βδομάδα) και διατροφή με μικρά και πλήρη γεύματα. Τιμή: Από 60€ κάθε συνεδρία.

Κoκτέιλ δραστικών ουσιών ανάλογα με το πρόβλημα
Μια εξειδικευμένη συσκευή διαδερμικής μεταφοράς ενεργών συστατικών έχει κάνει πραγματικότητα αυτό που κάποτε ακουγόταν σαν επιστημονική φαντασία: τη μεσοθεραπεία χωρίς ενέσεις. Η υπόσχεση του αδυνατίσματος χωρίς ενέσεις φαίνεται να έχει επιστημονική βάση. «Η συσκευή της ισοφόρησης αλλάζει την πολικότητα των μορίων του φαρμάκου, ώστε να εισχωρεί ευκολότερα, αλλά και την πολικότητα των κυττάρων του δέρματος, ώστε να ανοιχθούν οι δίοδοι μέσα από τις οποίες θα μεταφερθούν οι ουσίες», μας λέει η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου. Και συνεχίζει: «Το θεραπευτικό διάλυμα τοποθετείται μέσα στο θάλαμο ιονισμού του μηχανήματος, φορτίζεται ηλεκτρικά χωρίς να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον και στη συνέχεια προωθείται στη διαδερμική χορήγηση». Το «κοκτέιλ» της μεσοθεραπείας επιλέγεται ανάλογα με το πρόβλημα. Όταν στοχεύει στο τοπικό πάχος, η δραστική ουσία είναι η φωσφατιδυλοχολίνη, όταν αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα διοχετεύει καφεΐνη, θεοφυλλίνη και υαλουρονιδάση, ενώ για τη σύσφιγξη χορηγούνται τα αμινοξέα καρνιτίνη, κρεατίνη και ταυρίνη. Συγχρόνως κάνει μικρομασάζ με παλμικά κύματα στο σώμα. Έτσι, εκτός από τη χημική επίδραση του διαλύματος, οι ιστοί κινητοποιούνται και μηχανικά, ώστε να τονωθεί η μικροκυκλοφορία, αλλά και να ενισχυθεί η απορρόφηση των δραστικών ουσιών.
Πόσες εφαρμογές χρειάζονται Για την ολοκλήρωση της θεραπείας χρειάζονται 12-16 επαναλήψεις, 2 φορές την εβδομάδα. Για τη συντήρηση του αποτελέσματος, συστήνεται επανάληψη κάθε 6 μήνες, με 3-4 εφαρμογές. Η τιμή για κάθε επίσκεψη είναι περίπου 120€.