Οι συνεδρίες βελονισμού, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα γυαλιά, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν το πρόβλημα του «τεμπέλικου» ματιού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το «τεμπέλικο» μάτι ή αμβλυωπία σημαίνει ότι η όραση από το ένα μάτι είναι πιο αδύναμη σε σύγκριση με το άλλο. Στη δυτική ιατρική αντιμετωπίζεται με γυαλιά, καθώς και με την κάλυψη του δυνατού ματιού για λίγες ώρες καθημερινά για ένα διάστημα μερικών μηνών, ούτως ώστε να βελτιωθεί η όραση από το αδύναμο μάτι.

Οι ερευνητές από το κινεζικό Πανεπιστήμιο του Hong Kong διαπίστωσαν ότι στα 83 παιδιά 3-7 ετών με «τεμπέλικο» μάτι, στα οποία διεξήγαγαν την έρευνά τους για 60 εβδομάδες, ο συνδυασμός του βελονισμού με τα γυαλιά οδήγησε σε μεγαλύτερη βελτίωση της όρασής τους σε σύγκριση με την ομάδα των παιδιών που φορούσαν μόνο διορθωτικά γυαλιά.

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα ερευνητών είχε δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας συγκριτικά με την επικρατούσα μέθοδο της κάλυψης του δυνατού ματιού.

Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι σαφώς και δεν αρκεί μία μόνο έρευνα για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αμβλυωπία στη δυτική ιατρική.