Τα περιττά κιλά κοντά στην ηλικία των 40 ετών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με σουηδική επιδημιολογική έρευνα από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα 30 ετών.

Τα ευρήματα της έρευνας, που παρακολούθησε 9.000 ζευγάρια διδύμων, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο πιο παχείς ήταν οι συμμετέχοντες στην αρχή της έρευνας, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια ή συμπτώματα δυσχερειών στις νοητικές τους λειτουργίες μετά από 30 χρόνια.

Συνολικά ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες ήταν παχουλός ή υπέρβαρος στην αρχή της έρευνας και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν περιττά κιλά διέτρεχαν κατά 80% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας έκπτωσης των νοητικών τους λειτουργιών ή άνοιας στα 70 τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, dr. Weili Xu, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι «υπάρχουν κάποια κοινά γονίδια που προδιαθέτουν τους ανθρώπους στην εμφάνιση και των 2 παθήσεων (της παχυσαρκίας και της άνοιας)».

Είτε όμως είναι ζήτημα γονιδίων είτε κακών διατροφικών συνηθειών, η πιθανή συσχέτιση της παχυσαρκίας με την άνοια, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται στο ότι ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ορμόνες που μπορεί να επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Επιπλέον, τα περιττά κιλά, σύμφωνα με τη δρ. Xu, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.