Εκείνοι που αναπολούν το παρελθόν νοσταλγώντας τις ευτυχισμένες στιγμές που πέρασαν και ωραιοποιώντας τις σε μεγάλο βαθμό τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στο παρόν, εξηγούν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του San Francisco. Αντιθέτως, όσοι ανασύρουν στη μνήμη τους τις κακές αναμνήσεις και εστιάζουν στις αρνητικές στιγμές του παρελθόντος τείνουν να είναι πιο νευρωτικοί, κατηφείς και εσωστρεφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συμβουλεύουν, μάλιστα, τους τελευταίους να προσπαθούν να θέτουν σε ένα πιο θετικό πλαίσιο τις αναμνήσεις τους, προσπαθώντας να συγκρατήσουν όσο περισσότερα θετικά στοιχεία μπορούν ακόμη και από τις δυσάρεστες αναμνήσεις.

Οι ψυχολόγοι εξέτασαν 750 εθελοντές προκειμένου να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η νοσταλγία επηρεάζει την ψυχολογία του ατόμου και διαπίστωσαν ότι όσοι επιλέγουν να φορούν «ροζ γυαλιά» για να ανατρέχουν στο παρελθόν τους βασανίζονται από λιγότερες τύψεις και έχουν μια πιο ανοιχτή και θετική στάση ζωής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ryan Howell, δήλωσε τα εξής: «Διαπιστώσαμε ότι οι πολύ εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι επειδή τείνουν να έχουν μια πιο θετική άποψη για το παρελθόν τους. Πρόκειται για καλά νέα, επειδή αν και είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς την προσωπικότητά του, μπορεί ωστόσο να διαφοροποιήσει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και να ενισχύσει την ευτυχία του».