Έχοντας ακούσει και διαβάσει πλήθος ερευνών για το πώς οι νέοι που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή τους τείνουν να απομονώνονται κοινωνικά, πραγματικά προκαλεί εντύπωση μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που υποστηρίζει το αντίθετο.

Η έρευνα διεξήχθη σε 5.000 νεαρούς άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη, οι οποίοι περνούσαν περίπου 30 ώρες την εβδομάδα παίζοντας online παιχνίδια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Cuihua Shen, επίκουρη καθηγήτρια ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, παρότι η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι εσφαλμένη (δηλαδή ότι τα online παιχνίδια συντείνουν στην κοινωνική απομόνωση), εντούτοις φαίνεται ότι αυτή ανατρέπεται όταν οι συμπαίκτες στα διαδικτυακά παιχνίδια είναι άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλοι. Με άλλα λόγια, «εάν παίζουμε με συγγενείς και φίλους, τότε επεκτείνουμε το κοινωνικό μας δίκτυο και αυτό ουσιαστικά μας ωφελεί όσον αφορά την ψυχική μας κατάσταση», εξηγεί η Cuihua Shen.

Βέβαια, για να μη δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ποιότητα της online επικοινωνίας μέσω ενός παιχνιδιού αξιολογείται από τους ίδιους τους παίκτες ως «φτωχότερη», σε σχέση με τη διαπροσωπική επαφή στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Shen, «οι γονείς αντί να προσπαθούν μάταια να σταματήσουν τα παιδιά και τους εφήβους από το να περνούν χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας, ίσως είναι προτιμότερο να παίξουν μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκτήσουν και ένα επιπλέον θέμα συζήτησης (για το παιχνίδι), γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας».