Τα παιδιά που θηλάζουν τουλάχιστον για 4 μήνες είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι τα πέντε τους χρόνια σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν θηλάζουν.

Η έρευνα έγινε από 4 βρετανικά πανεπιστήμια (Oxford, Essex, York και University College London) σε 9.500 μητέρες και τα μωρά τους. Οι μητέρες ρωτήθηκαν για το κατά πόσο θήλασαν τα νεογέννητα, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τυχόν δυσκολίες στη συμπεριφορά των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

«Δεν μιλάμε για μικρά τερατάκια που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους», εξηγεί η επιδημιολόγος δρ. Maria Quigley, επικεφαλής της έρευνας, «αλλά για παιδιά με ασυνήθιστη ανησυχία, με υπερδιέγερση και με δυσκολίες στο να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν με άλλα παιδιά».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό τέτοιων προβλημάτων συμπεριφοράς ήταν 6% στα παιδιά που θήλαζαν, ενώ στα παιδιά που έπιναν γάλα από το μπουκάλι ήταν 16%. Πάντως, οι ερευνητές εικάζουν ότι εκτός από την υψηλή διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος σημαντικό ρόλο για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών παίζει και ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ της μητέρας και του μωρού που θηλάζει.