Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βοηθά στη διατήρηση ενός νεανικού μυαλού, σύμφωνα με έρευνα από το Εργαστήριο Ακουστικής Νευροεπιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern. Σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες έρευνες, τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα όσον αφορά τις ικανότητες εκμάθησης που αναπτύσσουν. Η νέα έρευνα προσθέτει ένα ακόμη όφελος για τους μουσικούς, μέσω της διαπίστωσης ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ορισμένων δεινών που σχετίζονται με το γήρας.

Η ερευνήτρια δρ. Nina Kraus, που συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί ότι «η μακρόχρονη μουσική εκπαίδευση φαίνεται ότι ενισχύει δύο νοητικές λειτουργίες που σταδιακά φθίνουν με την ηλικία: τη μνήμη και την ικανότητα να ξεχωρίζει κάποιος τις ομιλίες μέσα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον».

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε ακουστικά και οπτικά τεστ 18 μουσικούς που είχαν ξεκινήσει να παίζουν ένα όργανο από την ηλικία των 9 ετών, καθώς και 19 συμμετέχοντες που δεν είχαν σχέση με τη μουσική. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 45-65 ετών.

Οι μουσικοί τα πήγαν σαφώς καλύτερα σε όλα τα τεστ, ενώ στα οπτικά τεστ ελέγχου της απομνημόνευσης οι 2 ομάδες τα πήγαν εξίσου καλά.

Σύμφωνα με τη δρ. Kraus, φαίνεται ότι η μουσική εκπαίδευση «κουρδίζει» το νευρικό σύστημα και, όπως είναι αναμενόμενο, οξύνει όλες τις ικανότητες που σχετίζονται με την αναγνώριση των ήχων, καθώς και με τη συγκράτησή τους στη μνήμη, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο ορισμένες ικανότητες επικοινωνίας που έχει φανεί ότι σταδιακά φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου.