Ακόμη μία έρευνα αναδεικνύει την ευεργετική δράση του καφέ στην υγεία. Πρόκειται για επιδημιολογική έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard στη Βοστόνη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 20 έτη (1986-2006) την κατανάλωση καφέ (κανονικού και ντεκαφεϊνέ) 48.000 ανδρών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετίας, ανά 4 χρόνια οι άνδρες ανέφεραν πόσον καφέ έπιναν κατά μέσο όρο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, 5.035 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και 642 περιστατικά ήταν θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση καφέ -1-3 φλιτζάνια την ημέρα- φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη κατά 30%.

Επίσης, όσοι έπιναν 6 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα εκτιμάται ότι είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές το ποια ακριβώς συστατικά του καφέ έχουν αυτή την ευεργετική δράση, μια και οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καφέ με αλλά και χωρίς καφεΐνη. Συνεπώς, η ωφέλιμη δράση του καφέ στον προστάτη μάλλον δεν οφείλεται στην καφεΐνη.

Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση και ότι οι άνδρες δεν πρέπει να στραφούν στην υπέρμετρη κατανάλωση καφέ μια και είναι ήδη γνωστό ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης από άνδρες με καλοήθη προβλήματα του προστάτη μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.