Υγεία

Δωρεάν εξέταση μαστού

«Είσαι γυναίκα 20 έως 39 ετών; Μην έρθεις μαζί μας!». Με το σύνθημα αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», στοχεύει στην ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον Αγώνα Greece Race for the Cure® 2010, ο Σύλλογος προσφέρει δωρεάν εξέταση μαστού από τις 23 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στα γραφεία του Συλλόγου, Δευτέρα έως Παρασκευή (2.00 μ.μ.-6 μ.μ.). Αν κάποια γυναίκα χρειαστεί επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει δωρεάν σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο.
Info: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής». Αριστοτέλους 79-81, Πλ. Βικτωρίας. Τηλ.: 210-8-253-253, www.almazois.gr

Παγκόσμια ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που φέτος θα γιορταστεί για τρίτη συνεχή χρονιά στις 25 Μαΐου, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα την Κυριακή 22 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel (στις 11.00 π.μ.), ενώ την Τετάρτη 25 Μαΐου θα λειτουργεί περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος (9.00 π.μ.- 8 μ.μ.), που θα πλαισιώνεται από εθελοντές και επιστήμονες.
Info: Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Θ.Χ.Π.Α. – Λεωφ. Βουλιαγμένης, Ελληνικό. Τηλ.: 210-96.00.131, 213-20.35.323, www.msassociationhellas.org

«Alzheimer – Σκάκι 0 – 1»

Στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας, την Κυριακή 22 Μαΐου (Φλοίσβος, Π. Φάληρο) και τη Δευτέρα 30 Μαΐου (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων) αγώνες σιμουλτανέ με συμμετοχή του κοινού και επίδειξη blind chess. Επίσης, στην Τεχνόπολη, θα αναμετρηθούν δύο πολυνίκες των πρωταθλημάτων Ελλάδος, Β. Κοτρωνιάς και Σ. Καπνίσης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα το κοινό θα ενημερώνεται για τη νόσο Alzheimer σε ειδικό περίπτερο, που θα επιγράφεται «Alzheimer – Σκάκι 0 – 1».
Info: Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας. Μάρκου Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, Μετς. Τηλ. 210-70.13.271, www.alzheimerathens.gr
Διατροφή

Παιδί και διατροφή

Ο Δήμος Γαλατσίου συμμετέχει στο πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ με μία εκδήλωση γύρω από την «Απλή, Υγιεινή και Οικονομική Διατροφή». Η ομάδα προσκόπων του δήμου ψυχαγωγεί τα παιδιά με φυσικές δραστηριότητες, ενώ ακολουθούν ομιλίες από διαιτολόγο και εκπαιδεύτρια του Ε.Φ.Ε.Τ. που εξηγούν τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι για την ασφάλεια των τροφίμων και πώς να διαβάσουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με ένα εργαστήρι δημιουργικής μαγειρικής με τον executive chef Κυριάκο Μελά, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με θέματα διατροφής, μαγειρικής, αναγνώρισης πρώτης ύλης.
Info: Άλσος Βεΐκου. Σάββατο 21 Μαΐου (10.00-13.00).
Περιβάλλον

Ραντεβού στις παραλίες…

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνει καθαρισμό στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Μαΐου. Πιο αναλυτικά: Κυριακή στις 9.30, παραλίες Κορωνησίας, Δήμος Άρτας και στις 18.00 στο ανάχωμα του Λούρου κοντά στον οικισμό Πέτρας, Δήμος Ζηρού – Δευτέρα στις 9.00, παραλία Βόνιτσας, Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας.
Info: Τηλ.: 210-82.28.795, www.medsoscleanup.gr, nature@medsos.gr, και Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, τηλ.: 26810-71.919, foreas_amvrakikou@yahoo.gr.
Φωτογραφία

Ημερολόγια Επανάστασης

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Ημερολόγια Επανάστασης» (My Revolution Diaries). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες-ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν πριν, στη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο. 43 νέοι αιγύπτιοι καλλιτέχνες απαθανατίζουν τα ιστορικά για τη χώρα τους γεγονότα, όπως τα βίωσαν οι ίδιοι.
Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Τηλ.: 210-36.80.052 και 36.80.047 (Ήρα Παπαδοπούλου), www.hau.gr/culture. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-21.00, Σάββατο: 10.30-14.30. Διάρκεια: έως 15 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.
Εστιατόριο

Κρασιά για δύσκολους καιρούς

Το wine restaurant «Le Petit Sommelier» αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και επιλέγει για το καλοκαίρι που έρχεται 10 λευκούς εμφιαλωμένους οίνους από την Ελλάδα και τον Κόσμο σε προσιτές τιμές (από 5 έως 8 Ε). Δοκιμάστε τους την Τετάρτη 25 Μαΐου. Η γευσιγνωσία θα αρχίσει με παρουσίαση των κρασιών και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ετικέτας. Κάντε έγκαιρα κράτηση.
Info: Le Petit Sommelier, Ζαΐμη 6 & Δήμητρος, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-98.42.344, κόστος γευσιγνωσίας: 15 Ε, ώρα προσέλευσης 20.30
Θεσσαλονίκη

Α-ΠΡΟΣΩΠΑ Α-ΛΗΘΗ

Ο Νάσος Χαλκίδης παρουσιάζει την ατομική έκθεση με τίτλο «Α-ΠΡΟΣΩΠΑ Α-ΛΗΘΗ». Πρόκειται για ένα σύνολο ζωγραφικών πορτρέτων σε καμβά, εικαστικές εγκαταστάσεις και μια performance που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του κοινού και παρουσιάζονται από έως τις 15 Ιουνίου στους χώρους της Αποθήκης 9 στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ο Νάσος Χαλκίδας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Βιβλίο

Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…
Το βιβλίο της Γραμμής-Σύνδεσμος για τους γονείς
συλλογικό έργο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου/ ΚΟΑΝ, 14,27Ε

Δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να μιλήσουμε στο παιδί μας για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το διαζύγιο, την υιοθεσία, το θάνατο, την κλοπή, την ομοφυλοφιλία, το σεξ. Τα δεδομένα που παρατίθενται προέκυψαν κατά τη διάρκεια των 2 χρόνων λειτουργίας της Γραμμής- Σύνδεσμος (2005-2007). Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί και τους ενέπνευσε να γράψουν το βιβλίο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι γονείς στην αξία της επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Επισημαίνουν ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε περισσότερο από τις υλικές φροντίδες που τους παρέχουμε.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.