Τα σημερινά δεκάχρονα παιδιά είναι πιο αδύναμα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Essex. Οι «ένοχοι» γι’ αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τo παιχνίδι στο πάρκο, στο δρόμο και στην παιδική χαρά, καθώς και οι ελάχιστες ώρες γυμναστικής στο σχολείο.

Oι ερευνητές συνέκριναν τη φυσική κατάσταση 315 παιδιών που ήταν 10 ετών το 2008 και 309 παιδιών που ήταν 10 ετών το 1998. Το 5% των δεκάχρονων του 1998 δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το βάρος του σώματός τους στο μονόζυγο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα δεκάχρονα του 2008 ήταν διπλάσιο ( 10%). Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η δύναμη του χεριού των παιδιών μειώθηκε κατά 26%, ενώ η δύναμη της χειρολαβής τους κατά 7%.

Ωστόσο, ο μέσος όρος παχυσαρκίας δεν μεταβλήθηκε μεταξύ των δεκάχρονων του 1998 και εκείνων του 2008. Εφόσον, όμως, παρατηρήθηκαν μειώσεις στη φυσική τους δύναμη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί το βάρος τους να είναι ίδιο, αλλά μάλλον έχει μειωθεί ο μυϊκός τους ιστός, γι’ αυτό και είναι πιο αδύναμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Acta Paediatrica».